Изборът на обикновен лак за нокти понякога изглежда като загуба на време, тъй като цветът не издъжа дълго време. Една алтернатива, маникюрът с гел, трае много по-дълго и обикновено струва повече. Може да си струва инвестицията, ако избягвате често срещаните грешки и помните тези неща преди първия си гел маникюр. У дома също можете да поддържате здрави, красиви нокти с тези съвети:

Основното предимсто на маникюра с гел лак е неговата дълготрайност. За разлика от обикновения лак, който може да се напука след два до три дни, ноктите с гел са неразрушими, което ги прави идеални за сватби, специални поводи и ваканции. След като напуснете салона, можете да извършвате всякакви дейности, без да се притеснявате, че ще развалите маникюра си. Освен това докато гелът е върху ноктите ви, това е като да носите слой защитна броня, която предпазва ноктите ви от счупване. Но има и няколко неща, с които трябва да внимавате и днес ще ви разкажем за тях:

1. Ултравиолетовите лъчи при гел лак

Нанасянето на гел не се различава много от нанасянето на традиционен лак, с изключение на процеса на втвърдяване под UV-излъчващи лампи. Те не са за подценяване, въпреки че времето на експозиция е кратко. UV лампите са много мощни и излъчват UVA лъчи, много по-мощни от тези на слънцето. Вероятно забравяте да предпазите ръцете си от тези лъчи, когато отивате на маникюр и това може да доведе до по-бързото състаряване на кожата.

2. Гел лакът трябва да се поставя правилно

Не само ултравиолетовата светлина е потенциално вредна. Начинът, по който ви поставят гел лака е не по-малко важен. Трябва да се внимава с времето, което стоите под лампата, но и с вида на лака. Ако стоите повече време, лакът ще се втвръди прекалено много и става много труден за премахване. Правилно нанесеният гел трябва буквално да "изплува" от нокътя с ацетон.

Когато гелът не е добре втвърден, той няма да се отлепи и трябва да бъде отчупен ръчно, което е много травмиращо за нокътната плочка.

3. Маникюрът с гел може да отслаби ноктите ви

Редовното използване на гел лак може да доведе до дехидратация и изтъняване на нокътната плочка. Понякога е хубаво да си правите почивки, но може да забележите, че ноктите ви са по-слаби и по-податливи на чупене.

4. Гелът трябва да се отстранява внимателно

Свалянето на гел лак не означава пълно унищожаване на ноктите. Обикновено маникюристите премахват меки гелове с процес на накисване с ацетон. Нежно изпилете повърхността на нокътя, за да инициирате разграждането на външния слой на гела. След това поставете малко парче памук, напоен с ацетон, и го покрийте с калаено фолио. След 7 до 10 минути гелът трябва да се набръчка. Накрая вземете пръчица за избутване на кожичките и внимателно избутайте отломките.

5. Не си правете гел маникюр твърде често

Най-добрият вариант е да си правите маникюр с гел от време на време и да приемате периодично детоксикиращи средства за гел маникюр, за да позволят на ноктите да се рехидратират и възстановят.

Трябва да овлажнявате ръцете си след като премахнете гел маникюр. Накиснете ноктите си в топъл лосион, който съдържа витамин Е и използвайте масло за кожички възможно най-често.

Вижте 10 идеи за маникюр за къси нокти ТУК