Сутиените съществуват още от Древна Гърция. А сега жените по целия свят носят сутиени и те са си заслужили статуса на много полезен аксесоар. С подходящия сутиен можете да придадете по-привлекателна форма на бюста си и да привличате мъжките погледи.

Затова може и да се изненадате, когато разберете, че да не се носи сутиен също си има своите предимства и дори е много по-здравословно.

Веднага ви даваме поне пет причини да захвърлите сутиените. Поне през лятото.

По-добро кръвообращение

През цялото време искаме да носим удобни дрехи, а като се замислим за сутиените не са сред тях. На практика те са едни стегнати парчета плат, понякога с метални банели, които постоянно стискат гърдите ни. Това може да притиска кръвоносните ни съдове и да затрудни кръвообращението, както всяка друга стегната дреха, която обличаме.

Когато не носите сутиен, е по-вероятно кръвта ви да циркулира свободно, а това без съмнение е по-добре за тялото ви като цяло.

По-добър сън

Повечето жени свалят сутиена си поне когато спят. Но има и такива, които си лягат със сутиен. Но този навик е много нездравословен. Носенето на стегнато бельо нощем може да повлияе зле на сърдечния ритъм. Затова оставете сутиените настрани поне за през нощта, така определено ще спите по-добре.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Гърдите ви може да изглеждат дори по-големи

Често прибягваме до сутиените точно с цел да повдигнем бюста си и да накараме гърдите си да изглеждат по-големи. Всъщност, когато не носим сутиен и гърдите ни "живеят свободно" пекторалните мускули работят срещу гравитацията. И макар че няма да пораснат наистина, по-стегнатите мускули на гърдите ще ги накарат да изглеждат по-големи и по-пълни. Разбира се, можем да правим и малко упражнения за тази цел.

Гърдите ви ще станат по-силни и ще изглеждат по-хубави

Професор Жан-Денис Ролион от Университета в Безансон, Франция, провел проучване на женските гърди в продължение на 15 години и установил, че след една година гърдите на жените, които носят сутиен, увисват с около 7 мм повече от гърдите на жените, които не носят сутиен. Същото са установили и няколко японски проучвания.

По-добро здраве

Изоставянето на сутиените може да окаже благотворно влияние върху здравето на кожата ви и състоянието на тялото ви изобщо. Ще се подобри циркулацията на кръвта ви, а потта и мръсотията, които обикновено се събират под банелите на сутиена, вече няма да има къде да се задържат. Редовното носене на сутиен може също така да доведе до неравен тен на кожата, както и до образуването на тъмни петна по нея.