Водата с лимон се консумира от мнозина заради нейния освежаващ вкус и ползи за здравето. Но поради киселинния си характер прекомерният прием на вода с лимон може да навреди на зъбния емайл.

Има и някои други странични ефекти на водата с лимон, за които трябва да знаете, ако планирате да я консумирате редовно. Около една или две чаши вода с лимон (около 120 ml) на ден е препоръчителната доза за прием. Вижте какви са останалите странични ефекти от честата консумация:

1. Уврежда зъбния емайл

Прекомерният прием на вода с лимон може да доведе до киселинна деминерализация на зъбния емайл. Лимоновият сок има разяждащи ефекти върху зъбите, подобни на тези на безалкохолните напитки. Всички те са еднакво киселинни.

Миенето на зъбите веднага след консумация на вода с лимон може да помогне за предотвратяване на ерозията. Можете също да започнете да миете четката и да използвате конец за зъби два пъти на ден за по-добри резултати.

2. Може да причини слънчеви изгаряния

Някои проучвания показват, че излизането на слънце след нанасяне на лимонов сок върху кожата ви може да причини мехури и тъмни петна. Това състояние се нарича фитофотодерматит и е по-лоша форма на слънчево изгаряне. Виновниците са химикалите в лимоновия сок, наречени псоралени, които взаимодействат със слънчевата светлина и причиняват изгаряне.

3. Може да влоши афтите

Афтите са форма на язви в устата. Това са плитки рани в устата (или в основата на венците) и са болезнени. Според някои изследвания лимонената киселина може да провокира язви в устата. Затова се уверете, че не приемате лимони (или цитрусови плодове), ако имате афти. Изчакайте да заздравеят напълно.

Останалите странчини ефекти, които никак не са за подценяване, вижте ТУК