Пълното прогонване на настинките е трудна задача, дори и за най-опитните баби. Най-лесно е сами да следим здравето си и да познаваме предпоставките за неразположение през зимата.

Важно е да поддържаме имунната си система в добър ритъм през цялата година. В зимните месеци трябва да се пазим от ниските температури, неразумното хранене и претоварването на тялото.

Вижте 6 основни правила за прогонване на настинките:

1. Топъл нос

Учените съветват винаги да слагаме топъл шал на носа си, когато е студено. Доказано е, че при ниски температури организмът по-трудно се преборва с настинките. Д-р Рон Екълс от Университета в Кардиф подкрепя идеята, че топлият нос предпазва от настинки през зимата: "Препоръчвам хората да носят вълнен шал на носа си, за да им е топло в студа и да се предпазят от настинки".

2. Време за почивка

В рисковите за здравето сезони е добре винаги да намираме време за почивка. Ако работите постоянно извън работно време, имате безкрайни задължения вкъщи, или будувате пред екрана, намерете начин да си набавите сън. Без него задачата ви зимата да мине без настинки ще стане по-трудна.

3. Много витамини

Молим ви, в зимните месеци приемайте витамини! Яжте всеки ден малко круши, зеле, банани, цитруси или туршия. Ако не се справяте със задачата, не забравяйте да приемате допълнително витамини в умерени дози.

4. Здрав стомах

През цялата година е добре да консумираме леки храни, които не натоварват стомаха ни. Храносмилателната система е един от основните ни щитове срещу микробите. "Когато има баланс между добрите и лошите бактерии в стомаха ви, имунната ви система също е балансирана", твърди холистичният нутриционист Лиса Килгауър. Все пак изключването на печеното свинско, кюфтенцата или пържените картофи от менюто е почти невъзможно, особено през зимните празници. Бъдете внимателни и не позволявайте стомашен дискомфорт.

5. Любов

Прегръдките и целувките на партньор, родители, приятели наистина лекуват, защото положителните усещания подпомагат оздравителните процеси в организма. "От значение е не количеството, а качеството на връзките. Това възприятие е важно при симптомите на настинка", казва психоложката Анджи Лирой от университета "Райс" в Хюстън. Тя е един от авторите на изследване за връзката между положителните психически нагласи и физическото здраве.

6. Не чакайте

Ако усетите първи симптоми на настинка, вземете мерки. Консултирайте се с личния си лекар и ако състоянието ви не се подобри, си вземете рецепта. Останете вкъщи и се наспете. Пийте много вода и консумирайте топли супи. Едни от най-добрите съставки за тях са: лук, моркови, зеле, водорасли, микс от зеленчуци, пилешко, джинджифил, мащерка, чесън, туршия, люти чушки.

Бъдете здрави!