Яйцата са един от най-полезните хранителни продукти. Те съдържат необходимите витамини и минерали, които са от ключово значение за организма. Ето 6 причини да ядем повече яйца:

1. Яйцата са един от най-добрите източници на протеин

Те съдържат антиоксиданти, желязо и аминокиселини. Яйцата могат да ви помогнат в случаите, когато искате да отслабнете, да натрупате повече мускулна маса или да намалите кръвното налягане, пишат от "Дарик".

2. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Яйцата са богати на HDL холестерол, който спомага за отделянето на мастните натрупвания. Едно яйце съдържа повече от половината HDL холестерол, който се препоръчва ежедневно на организма.

3. Помагат на мозъка и паметта

Яйцата са една от най-добрите храни за мозъка, благодарение на съдържащият се в тях холин. Холинът е част от клетъчните мембрани и участва в синтеза на важни невротрансмитери. 1 яйце съдържа над 100 милиграма холин. Дневната препоръчителна доза за мъже е 550 милиграма, а за жените 426 милиграма.

4. Яйцата намалят нивото на триглицериди в кръвта

Триглицеридите са мазнини, които се движат в нашето тяло чрез кръвообращението. Известни са като лош холестерол. Яйцата, които са пастьоризирани или обогатени с Омега 3, намаляват нивото на триглицериди в кръвта ни. Това допълнително намалява опасността от сърдечносъдови заболявания.

5. Яйцата влияят благотворно на зрението

Яйцата предпазват зрението. Антиоксидантите, които съдържат, намаляват риска от старческо перде и макулна дегенерация.

6. Яйцата са богати на витамин А

Липсата на този витамин е една от най-честите причини за слепота.