Когато майсторите на коафьорството погледнат назад, дават ясна оценка на това как се променят тенденциите в прическите през последното десетилетие, особено чрез света на мобилните устройства. А именно - подстрижките, текстурите и цветовете се преместват от десктопа в телефоните ни, създавайки ново поколение от постоянно гладни клиенти.

"Търсенето на перфектната прическа за Инстаграм се е превърнало в професия и много от решенията на хората за това как да изглежда косата им, са повлияни точно от тези тенденции в социалната мрежа или в YouTube", казва Брендън Вагнер - креативен директор на Tribeca Salons в Тампа.

За последното десетилетие критериите за красота много са се променили и са повече в подкрепа на звезди като Лизо, отколкото в стилистиката на моделите на Victoria's Secret.
Ако погледнем напред в бъдещето и трябва да изберем тема за тенденциите в прическите за следващите 10 години, то определено естественото и русото ще са а топ позиции.

Естествени акценти

Макар че досега необичайните цветове в косата бяха на почит, тази тенденция постепенно отминава и коафьорите считат, че хората вече няма да залагат толкова на нералните цветове, а ще се придържат към по-естествените акценти или нюанси по-близки до естествения цвят на косата им. Дори и повечето силно изрусени блондинки ще превключат по-скоро на по-топлите медни тонове.

Стилистите предвиждат също така, че естественото посивяване и побеляване на косите ще бъде на все по-голяма почит.

Аксесоари за коси с бижута

Все по-популярни ще бъдат непринудените прически, неподредените коси, украсени обаче от аксесоари с бижута. Шнола, с която да прибереш косата си преди сутрешното кафе или друг аксесоар, който обаче моментално преобразява визията ти.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Завръщането на "Рейчъл"

"Приятели" се завръщат във всеки един смисъл. Не само че очакваме събирането на актьорите за нов сезон, но и прическата на Рейчъл от сериала отново ще бъде актуална. Дамите все повече ще търсят тази естествена рамка на лицето с много пластове.

По-малко уреди за топлинно оформяне на косата

Стилистите мислят, че през следващото десетилетие дамите все по-рядко ще използват сешоари, преси за изправяне на коса и маши. Изобщо всичко, което разчита на топлина за оформяне на косите и вместо това по-често ще оставят косите си да изсъхват сами, спестявайки енергия и щадейки косите си.

И вместо използването на продукти за възстановяване на косата, дамите ще разчитат повече на спрейове за обем и фиксиране на прическата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По-къси коси

Ако някога сте искали да имате къса коса, сега е моментът, казват топ коафьорите. Късото е секси, модерно и бързо и лесно за поддържане.

Вижте Чарлийз Терон. Скарлет Йохансон също наскоро подстрига косата си. Все по-вероятно е жените да експериментират с късите прически, както и с екстеншъните след това.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Смели, незавършени прически

Перфектната прическа, извън Инстаграм, за съжаление е постижима за малцина. Но това е ок, защото точно тези несъвършени, незавършени и смели прически ще бъдат на почит през следващото десетилетие. Фънки и неравно.