Вашата кожа е отражение на вашето вътрешно здраве, а кой не иска блестяща кожа, красива стойка и здраво тяло? Една от най-простите техники за постигане на блестяща кожа и загуба на тегло е практикуването на позата "гледащо надолу куче", известно още като Adho Mukha Svanasana. Тази йога поза е поза на основно ниво и може да се прави от практикуващи от всички възрасти, независимо какво е тяхното ниво на физическа подготовка.

Как да направите "гледащо надолу куче"?

  • За да влезете в тази поза застанете на четири опорни точни;
  • Изпънете краката си назад, повдигайки таза и изправяйки коленете;
  • Изправете ръцете си внимателно, опитвайки се да гпогледнете пъпа си, като държите главата между ръцете си;

Снимка: iStock by Getty Images

Ползите от поза "гледащо надолу куче":

1. Заздравява кръста

Поза "гледащо надолу куче" също се прави, когато правите Сурия Намаскар. Това е част от целия поток на Сурия Намаскар и е чудесен начин да изградите основната си сила. Като начинаещ, можете да практикувате пет до седем цикъла първоначално и след това постепенно да увеличите броя на кръговете. Освен че ви осигурява много тонизирано тяло и ви кара да изглеждате по-млади, здравата сърцевина е полезна и за поддържане на гърба ви.

2. Облекчава болките в гърба

Тази поза е ефективна за изграждане на силата на гърба ви и облекчаване на болките в гърба. Помага за укрепване на раменете и тонизира долната част на тялото. Може ефективно да подобри подравняването на тялото ви и стойката.

3. Регулира притока на кръв

Задръжте тази поза за 1 минута или повече, ако ви е удобно, за да подобрите кръвообращението към главата и краката си. За да отслабнете и да подобрите тена и блясъка на кожата си, най-добрият начин е да ускорите кръвообращението си. Освен това, в позата главата ви е под таза и кръвта нахлува в лицето ви, когато я практикувате. Това увеличава притока на кръв към областта на лицето, което помага за изхвърлянето на токсините и лечението на акне.

4. Повишава гъвкавостта

Освен изграждането на сила във вашето тяло, поза "гледащо надолу куче" подобрява вашата гъвкавост, осигурявайки добро разтягане на прасците, глезените, подколенните сухожилия, раменете, гърба и дори гърдите. Можете да се възползвате от предимствата на тази поза, като практикувате с правилно подравняване и задържане на асаната за по-дълго време.

Останалите ползи, за които не предполагате, може да видите ТУК!