Дори да спите достатъчно, има няколко причини, поради които може постоянно да ви мъчи умора. При подобно състояние специалистите препоръчват първо да променим начина си на хранене и да започнем да пием повече вода.

Тъй като много хора все по-често се оплакват от умората, решихме да видим кои са 7-те най-често срещани причини за нея.

Неправилно хранене

Рафинираните въглехидрати са бърз източник на енергия. След като хапнете сладка зърнена закуска, бисквити, паста, пица или нещо подобно, кръвната ви захар се повишава и усещате прилив на енергия. Когато обаче ефектът от тези храни премине, започвате отново да се чувствате уморени, дори повече отпреди. И ако постоянно посягате към такива храни, умората ще се връща отново и отново, и ще си измъчва през целия ден.

Добър вариант е да замените храните с рафинирани въглехидрати със зеленчуци, овесени ядки, леща и всякакви храни, богати на фибри.

Ниска активност

Много от нас си мислят, че най-доброто средство срещу умората е да се приберем след работа у дома и да легнем на дивана, за да си почиваме. Всъщност имаме нужда от физическа активност поне два пъти в седмицата, за да се чувстваме по-енергични и да се преборим с умората.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Некачествен сън

Важно е не само колко часове спим в денонощието, но и дали се наспиваме добре. Понякога хората се чувстват много изморени дори след 9 часа сън.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За да се наспиваме добре е нужно да не си лягаме нервни и ядосани и да се постараем да се събуждаме всяка сутрин по едно и също време. Разбира се, за предпочитане е да спим през нощта, освен ако не работим нощем, защото дневният сън рядко ни осигурява нужната почивка. Да се опитваме да прогоним съня и умората с кафе и енергийни напитки също е грешна стратегия и се отразява зле на режима ни в дългосрочен план.

Хранителни алергии или непоносимост към някои храни

Ако често ви се случва да с почувствате уморени през дена без някаква видима причина, може да имате непоносимост към определени храни. Най-често към глутен, млечни продукти или яйца.

Недостатъчно вода

Дехидратацията е една от най-често срещаните причини за постоянната умора. Затова просто пийте повече вода. Когато се почувствате изтощени, изпийте една чаша вода и ще забележите разликата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Стрес

Множество проучвания доказват, че стресът може да причини умора. Едно от тях доказва, че ако човек не се справи със стреса навреме, той може да доведе до още по-високи нова на изтощение. Йогата и медитацията могат да бъдат едно добро решение на този проблем.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Липса на витамини

Когато няма достатъчно количество от витамините D, B12 или желязо в хранителния ви режим, често можете да станете лесна жертва на умората. Хапвайте повече спанак, сьомга, мляко, яйца или взимайте витамини като хранителна добавка. И не на последно място - опитвайте се да прекарвате колкото можете повече време на слънце.