Жените постоянно четат много "съвети" и "мъдри думи", касаещи поддържането на здравето им. Всъщност, има редица митове за здравето на жените, които могат да бъдат объркващи и дори опасни. Така че, нека изясним някои от тези заблуди, което може да ви помогне да продължите пътуването си към оптималното здраве с по-малко грешни стъпки, пише на сайта https://draxe.com.

Мит 1: Жените са по-малко изложени на риск от сърдечни заболявания, отколкото мъжете.

Факт: Cърдечните заболявания са водеща причина за смърт при жените в Съединените щати. Те са причина за един на всеки пет смъртни случая сред жени. Дамите с диабет, с наднормено тегло, със заседнал начин на живот и нездравословна диета са изложени на още по-голям риск от сърдечни заболявания.

Мит 2: Мамографията открива всички видове рак на гърдата.

Факт: През 2019 г. за първи път от повече от 20 години, FDA призна, че мамографията може да е най-добрият скринингов тест за търсене на рак на гърдата. Друга и може би дори по-добра опция на мамографията е термографията, която е неинвазивна технология и измерва инфрачервената топлина на тялото.

Мит 3: Приемът на мазнини ще доведе до наддаване на тегло.

Факт: Храненето със здравословни мазнини няма да доведе до напълняване. Мазнините всъщност са важна част от здравословната диета. Идеално е да се избягват трансмазнините, които се намират в преработени и пакетирани храни. Изберете здравословни мазнини, които се съдържат в авокадо, яйца, ядки и семена, масло гхи, кокосово масло, екстра върджин зехтин и говеждо месо.

Мит 4: Боядисването на косата е безопасно.

Факт: Скорошно изследване установи, че при жените, използващи трайни бои за коса на всеки 5-8 седмици, рискът от рак на гърдата се увеличава с около 45%.

Снимка: iStock by Getty Images

Мит 5: Има бързо решение за целулита.

Факт: Докладите показват, че целулитът присъства при 80-90% от жените. Всяка година се извършват над милион козметични операции за премахване на целулита, но тези процедури не са ефективно решение. Опитайте естествени начини за намаляване на появата на целулит, като здравословна диета, консумация на повече храни с колаген и увеличаване на физическата активност.

Снимка: iStock by Getty Images

Мит 6: Не трябва да спортувате, когато сте бременна.

Факт: За здрави жени, които преживяват нормална бременност, е напълно безопасно (и полезно) да спортуват.

Снимка: iStock by Getty Images

Мит 7: Противозачатъчните хапчета са безопасни.

Факт: Когато се използват правилно, противозачатъчните хапчета са ефективни за предотвратяване на нежелана бременност, но рисковете за здравето могат да надхвърлят ползите от тях. Установено е, че страничните ефекти от противозачатъчните хапчета включват тревожност, депресия, наддаване на тегло, чувствителност на гърдите и кистозно акне. FDA съобщава, че непрекъснатото повишаване на нивата на естроген в женското тяло поради приемането на противозачатъчни хапчета, може също да увеличи риска от рак на гърдата, съсирване на кръвта, инфаркт, мигрена, проблеми с черния дроб.

Мит 8: Само културисти трябва да използват протеин на прах.

Факт: Жените могат да използват протеин на прах по различни причини, включително мускулен растеж и възстановяване, здраве на ставите, контрол на теглото, поддържане на костите, кожата, косата и ноктите в добро състояние.

Мит 9: Закуската е най-важното хранене.

Факт: Принуждавате ли се да закусите, защото ви е казано, че това е най-важното хранене за деня? Силната закуска може да работи за някои хора, които тренират сутрин. Но изследванията показват, че хората, които се събуждат без желание да ядат веднага, определено могат да имат по-късна или по-лека закуска, и пак да поддържат здравословно тегло и начин на живот. По-важният фактор е какво ядете като първо хранене за деня.