Ароматът на розмарин засилва паметта с цели 15 %. Това са установили учени от университета на Нортъмбрия, които са изследвали как подправките и билките влияят на подобряването на паметта.

Засилването на паметта с 15 % е напълно достатъчно за възрастен човек да си спомни да си изпие лекарствата или да изключи фурната, пишат от Е-здравей.

Чрез вдишването на аромата на розмарин летливите съединения преминават в кръвта през белите дробове и достигат до мозъка. По този начин имат въздействие върху процесите, които се случват в него.

Учените от Нортъмбрия са доказали това свое твърдение, като са изследвали 150 здрави пенсионери. Хората са помолени да останат известно време в три стаи, всяка с различен аромат - на розмарин, лавандула и без специфичен аромат. През цялото време е трябвало да запомнят определени изречения и да ги препредават. Седящите в стаята с аромат на розмарин се представили много по-добре в теста за памет от останалите две групи.

Вторият експеримент пък показал, че чаят от мента засилва дългосрочната памет, работната памет и вниманието, за разлика от чая от лайка, който значително намалява концентрацията.