Боровинките намаляват опасността от сърдечносъдово заболяване, като увеличават кръвния поток и поддържат гъвкавостта на артериите.

Необходимото количество е една чаша - 150 г боровинки дневно. То намалява риска от сърдечносъдово заболяване с 12 до 15 процента, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Учени от университета на Източна Англия са изследвали ефекта на боровинките със 138 души с наднормено тегло или затлъстяване. Всички били на възраст от 50 до 75 години и метаболитен синдром - комбинация от висока захар, високо кръвно и затлъстяване.

Участниците в изследването получавали дневно 150 г боровинки, 75 г лиофилизирани боровинки или лилаво плацебо.

Боровинките съдържат антоцианини, които подобряват някои показатели за състоянието на сърцето и съдовете.

Предишно изследване също показа, че боровинките намаляват риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.