Керълайн Уелбъри, специалист по семейна медицина в Джорджтаунския университет предупреди, че честата смяна на часовите пояси не нарушава само съня, а се отразява негативно и върху стомашно-чревния тракт, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Когато човек преминава през различни времеви зони, работата на участъка на мозъка, отговарящ за чувството на глад, излиза от обичайния си режим. Това води до разстройство на стомашно-чревния тракт. Проф. Уелбъри нарича това състояние "gut lag". За да се избегнат подобни негативни последствия, при дълги полети, тя съветва да се храним на малки порции. А веднага след това да съобразим храненето си със съответния нов часови пояс за закуска, обяд и вечеря.

Специалистите препоръчват срещу гадене да консумираме зелени ябълки по време на полет. В тях се съдържат полезни влакна, които способстват за отстраняването на предизвикващите гадене микроорганизми. А на пътниците, които им става лошо в самолета, е най-добре да бъдат настанявани на нивото на крилата на летателния апарат.