Надписи по опаковките като "ниско съдържание на мазнини", "фибри", "пълнозърнест" или "натурален" могат да подлъжат дори опитен потребител, че купува здравословна храна. Какво можем да направим, разказва "Вашингтон поуст".

Първо, научете се да четете списъка на съставките.
Второ, имайте едно наум за следните храни:

Фъстъчено масло с редуцирани мазнини
Маслото е най-здравословната част от ядката и съдържа повечето от хранителните вещества, така че не е предимство да се изхвърля. Консумацията на ядки намалява риска от рак и сърдечни заболявания, а според изследване на харвардски учени дори допринася за намаляване на теглото.

Нещо повече, маслото с редуцирани мазнини съдържа същите калории и повече захар от обикновеното, заява Бони Лийбман, директор в Центъра за наука в обществена полза.

Обогатена вода
Напитки като Vitaminwater са в основата си сладникави напитки с хапчета витамини. Те са без никакво съмнение вредни за здравето, категоричен е Уолтър Уилът, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище за обществено здраве.

Някои хора може би вземат твърде много от някои витамини и минерали, като се имат предвид и добавките в храната. Скорошно изследване на женското здраве откри връзка между някои често използвани витамини и увеличената смъртност.

Енергийни десерти

Репутацията на тези барчета, известни още като заместващи месото блокчета, е че те спомагат за намаляването на теглото или за трупането на мускули. Всъщност те са калорийна бомба - сладки десерти с витамини, протеини или фибри. За много от тях захарта е първата или втората по значение съставка.
По-добре наблегнете на плодовете, зеленчуците и киселото мляко. Ако имате нужда от калории, опитайте с ядки и сушени плодове.

Многозърнести храни
Многозърнестият хляб, крекери и зърнени храни често са объркващи. Хората си мислят, че става дума за пълнозърнести храни (тоест с използване на всички части на зърното), а не за храни, в които участват повече от една зърнени култури. Но не е задължително. Това е важно уточнение, тъй като хората, които ядат пълнозърнести (нерафинирани) храни, по-рядко страдат от диабет, сърдечни заболявания и рак, а освен това не са и толкова склонни към напълняване.

Имайте наум, че когато на етикета пише "обогатено пшеничено брашно", то е рафинирано. Така че трябва да се уверите, че в многозърнестата закуска е използвана целозърнеста пшеница или ръж или кафяв ориз.

"Огромното количество рафинирано нишесте или захар, които много хора ядат за закуска, мислейки си, че правят здравословен избор, нанася повече вреди на здравето им, отколкото едно яйце на закуска", казва Уилът.

Непържени чипсове

Лесно е да се повярва, че те са здравословни, след като на етикета пише "печен", "ниско съдържание на мазнини", "без глутен". Повечето са произведени от рафинирано зърно и са пълни с калории. Попчипсовете, например, са нов продукт, рекламиран като здравословен. Но съставките му са са картофени люспи, нишесте, мазнина, сол и около 14 допълнителни неща.
Учените препоръчват вместо това чипсове от зеленчуци или цели зърна.