Когато става дума за собствената ни кожа, трябва да бъдем практични - в преносен, но и в съвсем пряк смисъл. Така че нека поговорим за един конкретен и често срещан кожен проблем и най-после да предложим адекватно и леко решение.

Какви са асоциациите ви, когато чуете за акне? Зачервявания и сърбеж, подутини, черни точки и пъпки, обсипали лицето, неравна като разорана нива кожа. И, да - чувство, че на нищо не приличаш.

Ако си мислите, че акнето е тийнеджърска мъка, ще ви разочаровам - от това кожно неудобство най-често наистина страдат хора между 11 и 30 годишна възраст, което обаче съвсем не лишава и възрастните от възможността да се сдобият с него. При тийнеджърите причината за поява на акне обикновено е засиленото присъствие на хормона андроген, който стимулира свръхпроизводство на себум от мастните жлези към порите. В порите пък вече така или иначе има мъртви кожни клетки в увеличено количество, които себумът "затапва". Така те се превръщат в нещо като затлачени с мръсотия кладенци, които, ако не бъдат почистени, възпаляват кожата. При възрастните този проблем не винаги се дължи само на хормонални причини - често акнето при тях е предизвикано от принципно склонна към омазняване кожа, в състояние на стрес и замърсена околна среда, за която не е положена подходяща грижа.

Снимка: Eucerin

Е, дами и господа, времето на черните точки, пъпките с жълтеникаво връхче, комедоните, червените подутини и ужаса, че лицето ти прилича на лунен пейзаж, отмина. Защото има цяла серия ефикасна медицинска козметика, която го атакува право в сърцето. Казва се Eucerin® DERMOPURE и съдържа малка, супер обучена армия от продукти, които застъпват всички степени на антиакнеичната терапия - от почистването, през тонизирането, до обновяващата грижа.

Екип "Чиста кожа"

Нали знаете колко е непреодолимо желанието да впиеш нокти около новопоявилата се пъпка и с все сили да я стиснеш, докато ти излязат сълзи от очите? Всички сме го правили, а не бива. Със серията Eucerin® DERMOPURE няма и смисъл, защото тя предлага всичко необходимо да не опираме до този неприятен навик. В нея има измиващ гел за лице, мицеларен разтвор за почистване без изплакване, тоник за енергизиране и ексфорилащ гел за премахване на мъртвите клетки и отваряне на порите.

Снимка: Eucerin

Новото попълнение в това толкова работно семейство е един продукт, създаден с мисията да превърне почистването в терапия - Eucerin® DERMOPURE Обновяваща грижа. Силата му е в десетпроцентовия Хидрокси комплекс - много високото съдържание на киселини, Ликохалкон А и пантенол, които заедно ефективно премахват несъвършенствата, отпушват порите, успокояват и предпазват от нови раздразнения. Ако думата "киселини" във формулата на продукта ви притеснява, нека уточним. Основна в комплекса е салициловата киселина, която е истински спец по отпушване на запушени пори и елиминиране на бактериалния растеж. Тя знае как да омекоти роговия слой на кожата и да помогне нормалното отделяне на кожни клетки. След като благодарение на нея сме отпушили капака на задръстения с мръсотии "кладенец" върху лицето си и сме се отървали от нечистотиите, трябва да подпомогнем здравото възстановяване. В Хидрокси комплекса се съдържат още гликолова и полихидрокси-киселина, които правят това възможно, като регулират производството на себум и омазняването на кожата и чистят мъртвите клетки от най-външния рогов слой. Нормално е след почистването те да са раздразнени, но киселините работят за бързото им възстановяване и гарантиране на здрав тен без неравности. Полихидрокси киселините са по-нежни към чувствителна кожа и имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Снимка: Eucerin

Да споменем с уважение и Ликохалкон А - представлява екстракт от растението Женско биле (Licorice), който е нещо като психо и физиотерапевт за кожата - успокоява я и я връща към нормалната й защитна и естетическа функция. Качествата на пантенола пък си ги знаем от училище - това е провитамин В5, който има основно участие в регенериращите процеси на кожата, така че накъде без него?! Въоръжен с тези съставки, Eucerin® DERMOPURE Обновяваща грижа е истински супергерой в козметиката и като такъв не обича да се афишира. Работи най-добре през нощта, оставен да действа върху добре почистена, тонизирана и спокойна кожа. Достатъчна му е само седмица, за да докаже, че си разбира от работата. Ще го разберете, щом в огледалото видите гладко лице с равномерен тен, без петна и зачервявания, без кратерчета, черни точки и възпаления.

Снимка: Eucerin

Раз, два, три - валсът на кожата

Ритъмът на тангото - две напред, една назад - колкото и да е огнен, не е подходящ за обгрижване на най-големия орган в човешкото тяло. Кожата ни се нуждае от спокоен ритъм и деликатна грижа всеки ден. Затова и класическите три ежедневни стъпки за подсигуряване на нейния комфорт са като валс - нежни и меки. Те са си тоалетен ритуал, който трябва да приемаме като миенето на зъби - задължителен и здравословен. Да преговорим:

  • Сутрин задължително измиваме лицето с почистващ продукт. Не мислете, че като сте се допирали само до възглавницата, това не се налага. Докато спим, кожата продължава да се чисти и затова на сутринта тя отново има нужда от освежаване.
  • Както вие се нуждаете от прясно изцеден плодов сок или глътка кафе или чай, за да се събудите напълно, така и кожата ви има нужда от нещо, което да я енергизира. В козметичната грижа тази стъпка се нарича "тонизиране". Тоникът не е за пропускане, защото той е нещо като утринната гимнастика - подготвя клетките за следващата основна стъпка - грижата.
  • Да се грижиш за кожата означава да ѝ дадеш това, което тя се затруднява да си набавя сама. Основни тук са хидратирането, подхранването, стимулирането на регенериращите процеси, противостареещата терапия. Заедно с тях идва и специфичната грижа за предотвратяването на някакъв кожен проблем.

Снимка: Eucerin

Трите сутрешни стъпки за кожна профилактика са първото, което трябва да направите преди да сложите грим. В серията Eucerin® DERMOPURE има и матиращ флуид, който идва като завършек на терапията при хора с акне и чудесна основа за грим. (Отдавам дължимото и на стик коректора от същото семейство, който е на особена почит при хора с този дерматологичен проблем, защото атакува конкретни места и може да се ползва по всяко време през деня.) Вечер трите стъпки се повтарят в същия ред, като след тонизирането идва времето на терапията с Обновяващата грижа. Така през нощта, докато спите, кожата ви се почиства и възстановява по най-добрия начин.

Снимка: Eucerin

Очи в очи с акнето

Да, гледката не е приятна, но, както виждате, това вече може да се промени. И докато Eucerin® DERMOPURE работи по въпроса, да припомним някои истини и заблуди относно акнето.

Първо, то не е заразно, така че няма как да го прихванете, чрез докосване.

Истина е, че цигарите съсипват кожата много бързо, но не може да се каже, че само пушенето е причина за акне.

Ако обичате мляко и шоколад, вероятно си знаете, че те засилват появата на пъпки и черни точки. Но пък, ако ядете повече плодове и зеленчуци, парче шоколад от време на време няма да е проблем.

Проблем би бил хормоналният дисбаланс в организма, който може да доведе до появата на акне.

Добре е да запомните също, че акнето няма нищо общо с лошата хигиена, дори напротив - прекаленото и агресивно почистване води до дразнене на кожата и активиране на защитните ѝ механизми, което включва и силното омазняване.

И накрая - да имаш акне не означава, че си алергичен. За да различите симптомите на алергия от тези на акнето, трябва да се консултирате с лекар.

Както казахме в началото, когато става дума за кожата, нека бъдем практични - достатъчно е да се грижим добре за нея, за да може и тя да ни отвръща със същото.