"Все повече зачестява употребата на енергийни напитки от деца, юноши и възрастни. Те дават лъжливото усещане за възможност да се извърши повече работа за по-кратко време".

Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" д-р Рада Прокопова - началник на Кардиологичното отделение в Университетска болница "Св. Анна". Тя е категорична, че трябва да се говори повече за вредата от енергийните напитки.

"Те съдържат изключително голямо количество кофеин. Една енергийна напитка от около 300 мл съдържа кофеин, равен на една голяма чаена чаша кафе и повече. Кофеинът е изключително вреден, когато се приема в големи количества и начесто. 1-2 чаши кафе дневно в никакъв случай не е вредно, даже е полезно, защото кофеинът увеличава обмяната на веществата, счита се, че намалява холестерола, телесното тегло. Това е в случаите, когато има умерена употреба. В случая с енергийните напитки дозата е направила така, че енергийната напитка се оказва отрова. Кофеинът увеличава адреналина, а той е хормонът на стреса. Адреналинът има изключително негативно влияние върху сърдечно-съдовата система с това, че увеличава вероятността от аритмии и към тахикардия при хората, които обективно са здрави, увеличава естествено и кръвното налягане. Той може да доведе и до значителна дехидратация на организма".

Освен на кофеина, д-р Прокопова набляга и върху високото съдържание на захар в тези напитки. По думите й това води до много последствия за целия организъм, включително до развиване на диабет. Напитките с различни подсладители пък са още по-вредни, като имат отношение както към развитие на диабет тип 2, така и са канцерогенни, каза е д-р Прокопова. Тя е категорична, че контролът върху енергийните напитки трябва да е сериозен.

При продължителен прием на енергийни напитки те биха могли сериозно да увредят нервната и сърдечно-съдовата система, предупреди д-р Прокопова. Родителите трябва много да внимават и по възможност да упражняват контрол по отношение на енергийните напитки, каза още тя.

Министерството на здравеопазването се опитва да регулира продажбата и консумацията на енергийните напитки още от 2012 г. Целта е да се предпазят децата от прекомерна употреба тези напитки, които могат да увредят здравето. Засега обаче тези опити за регулация остават без успех.

С промени в Закона за здравето правителството цели да бъде въведена забрана за продажба на енергийни напитки за деца. В текстовете е записано напитките да бъдат забранени за продажба на лица до 18 г. на територията на училища, детски градини и общежития. Освен това да бъде забранена и рекламата им, ако е насочена към деца и младежи, които всъщност са основните им консуматори. Текстовете обаче не стигат до гласуване в пленарна зала. Рисковете от енергийните напитки при младите хора са големи. Какви са те чуйте в звуковия файл.