Много от децата с наднормено тегло страдат от заболявания, за които доскоро се смяташе, че са типични за възрастните хора, сочат данните от американско проучване, цитирано от сайта "HealthDay".

Затлъстяването при подрастващите води до промени и увреждане на кръвоносните съдове, което е причина за преждевременни инфаркти и инсулти. Диабет тип 2 също е често срещан.

Това сочат изследвания на повече от 600 деца, юноши и млади хора с наднормено тегло. Проучването е проведено от експерти от университета на Джорджия.

"Всички сме наясно, че степента на затлъстяване в детството, юношеството и зрялата възраст е зашеметяваща, а рискът от свързаните с това хронични заболявания е доста широко разпространен", казва Джоузеф Киндлър, който е част от екипа, провел изследването. "За съжаление... вече виждаме наистина тежки усложнения във все по-ранен и по-ранен етап на живота. Най-малкият участник в проучването беше едва на 10 години".

Снимка: iStock by Getty Images

Според данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, по време на коронавирусната пандемия са се увеличили американските деца с наднормено тегло от 19% на 22%.

За проучването Киндлър и колегите му измерват мазнините в коремната област и състоянието на кръвоносните съдове на повече от 600 деца, юноши и млади възрастни на възраст между 10 и 23 години.

Установени са по-високи нива на висцерална мазнина и промени в кръвоносните съдове при участниците с наднормено тегло, което дава основание да се смята, че младите хора ще се сблъскат със сърдечно-съдови проблеми.

В допълнение към нарастващия риск от сърдечни заболявания, наднорменото тегло или затлъстяването увеличава риска от развитието на диабет тип 2, предава БТА. Екипът на Киндлър установява, че 145 от участниците в проучването вече страдат от него.

Затлъстяването при децата не е резултат само от един фактор, допълва той. Специалистът подчертава, че наднорменото тегло се дължи на нездравословно хранене, на липсата на физическа активност, на сън, а при определени случаи значение има и генетична предразополженост.

Данните са публикувани онлайн в специализираното издание "Pediatric Obesity".

Снимка: iStock by Getty Images