Болестта действа без предварителна симптоматика. Ето защо се нарича "Тихият убиец". Тя засяга хора от всички възрасти и социални условия. Не подминава дори деца и тийнейджъри.

Изследванията сочат, че повишаването на кръвното налягане в детството е рисков фактор за това болестта да се прояви по-късно в живота на възрастните. От друга страна, децата на хипертонични родители трябва да удвоят грижите си за превенция в началото, защото високото кръвно налягане е наследствено хронично дегенеративно заболяване, което атакува кръвоносните съдове и може да причини сериозни увреждания на сърцето, мозъка, бъбреците, крайниците и други големи артериите на нашето тяло.

Причини / рискови фактори
В първите години от живота, високото кръвно налягане може да бъде вторично проявление на някои основни заболявания, особено бъбречни, ендокринни, сърдечни и белодробни. Преждевременно родени деца и деца, родени с ниско тегло при раждане, също могат да развият вторична хипертония.

Не винаги е възможно да се определи медицинската причина за първично високо кръвно налягане при деца и юноши. В момента проучванията показват, че както при възрастните, фамилната история, затлъстяването, заседналият начин на живот, по-високият прием на сол и по-ниският калий са рискови фактори, които допринасят за появата на хипертония в детството. При юноши тютюнопушенето, пиенето на алкохол и употребата на наркотици, анаболни стероиди и противозачатъчни хапчета също се преценяват като рискови фактори за появата високо кръвно налягане.

Симптоми
Високото кръвно налягане рядко има изявени симптоми при деца и юноши. Поради това то трябва да се проверява редовно при рутинни медицински прегледи или с апарат за кръвно в домашни условия. Обърнете внимание когато детето има често главоболие, замайване, задух, звънене в ушите, замъглено зрение, кървене от носа и умора.

Критерии за диагностика
Оценката на кръвното налягане в детството и юношеството трябва да се подчинява на следните основни правила:
1. На всички деца от тригодишна възраст и подрастващи трябва редовно да измерват кръвното налягане при рутинни медицински прегледи. Под тази възраст е необходимо да се проверява налягането, когато има съмнение за хипертония вследствие на други здравословни проблеми;
2. Преди измерване на налягането, детето трябва да остане в покой в продължение на 5 минути, в тиха среда, в седнало положение, с облегалката на гърба и без кръстосване на краката, с ръката, издигната на височината на сърцето и изпразен пикочен мехур;
3. Апаратите за кръвно, използвани за измерване на налягането при възрастни, не са подходяща при преглед на деца. Има специфични модели за употреба в педиатрията.

Лечение
Ранната диагноза и незабавното въвеждане на лечение за контрол на хипертония в детството и юношеството са от ключово значение за предотвратяване на усложненията на болестта в бъдеще. Изборът на терапевтичната схема е пряко свързан с идентифицирането на причините за разстройството.
Когато няма определена причина за поява на високо кръвно налягане, промените в начина на живот са от решаващо значение в тази възрастова група, като се започне с контрола на теглото. Изследванията показват, че хипертонията, наднорменото тегло и затлъстяването вървят ръка за ръка и при деца и юноши. Рискът от развитие на хипертония е осем пъти по-висок при затлъстели деца. Оттук и значението на стимулирането на редовното практикуване на физическата активност и въвеждането на балансирана диета, с повече плодове и зеленчуци, по-малко наситени мазнини и захар. Друга незаменима мярка е драстично да се намали приема на сол. Всеки, който се притеснява трябва да прочете списъка със съставките в опаковките на леки закуски, безалкохолни напитки, кетчуп и други готови подправки, колбаси и чипове, които децата обичат толкова много, вече не е изненадан от огромното количество натрий, което те съдържат.

Препоръки
1. Лечението на детската хипертония изисква промени в начина на живот, които ще се отразят благоприятно за цялото семейство. Осъзнаването, че всички членове на семейството се занимават с тези промени - като предпочитат здравословното хранене, упражняват физическа активност и не прекаляват със солта - ще помогне на детето с високо кръвно налягане да се справи по-добре с лечението;
2. Условията на живот в големите градове предразполагат децата и младите хора да се заседяват. Те прекарват часове наред пред телевизора, компютъра, мобилния телефон или таблета в ръцете си. Трябва да сте наясно и да използвате всяка възможност да накарате детето да се движи. Всеки претекст си заслужава: разходка до магазина или около блока, използването на стълбите вместо асансьора и т.н..
3. Много голям процент от жертвите на вторичен дим от тютюнопушене са деца до пет години. Токсичните вещества в цигарата увреждат вътрешните стени на артериите и благоприятстват появата на високо кръвно налягане в детска възраст. Необходимо е детето да се предпазва от поемане на тютюнев дим в къщи или на обществено място.