Скариди, раци, калмари и октоподи са също толкова богати на витамини, минерали и рибено масло, колкото риби, като сьомга или риба треска.
 
Съдържат и омега-3 мастни киселини, които са известни с ползите си за здравето на сърцето.
 
Препоръчителна е консумацията на пресни морски дарове, тъй като замразените продукти могат да съдържат повече натрий. Прекаленият прием на сол оказва неблагоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система.
 
Сьомга и гравлакс
 
Гравлаксът е скандинавска маринована сьомга. И двата вида съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини. Скорошно проучване показа, че са полезни за опазване на зрението при хора, страдащи от дегенерация на макулата, свързана с възрастта.
 
Ако е възможно, проверете съдържанието на сол в пушената сьомга, тъй като понякога то може да е повишено, от 3 г нагоре.
 
Имайте предвид, че гравлаксът се обработва със сол и е възможно количеството й в този вид сьомга да е по-високо.
 
Четири парчета, 805 г сьомга, съдържат около 20% от препоръчителния дневен прием на натрий.
 
Кога да се избягва консумацията? Всичко е въпрос на баланс, но внимавайте, ако сте с високо кръвно налягане.