Ново широкомащабно изследване ще успокои хората, които обичат да похапват яйца - консумацията на едно яйце дневно не е вредна за сърцето.

"Умерената консумация на яйца - около 1 яйце дневно, не увеличава риска от сърдечносъдови болести или смърт дори за хората, в чиито семейства има засегнати от сърдечносъдови болести или диабетици", заяви ръководителката на изследването Махшид Дехган от Института за изследване здравето на населението към университета Макмастър в Хамилтън, Канада.

Изследването обхванало над 177 000 участници. Били анализирани резултатите от три международни проучвания, извършени от специалисти от същия институт. В трите проучвания участвали хора с различни доходи от 50 страни на 6 континента, пише БТА, цитирайки ЮПИ.

"Повечето участници консумирали едно или по-малко от едно яйце дневно, а това навежда на мисълта, че въпросното ниво на консумация е безвредно - отбеляза Дехган. - Не бе открита също връзка между тази консумация и холестерола или други рискови фактори. Получените резултати са успокояващи за здравите индивиди и засегнатите от сърдечносъдови болести."

Някои експерти по храненето препоръчаха консумацията на яйца да бъде ограничена до по-малко от 3 яйца седмично поради опасения от увеличен риск от сърдечни болести, но Салим Юсуф от екипа припомни, че в предишни изследвания са се получили противоречиви резултати.

"Причината за това е, че изследванията са малки", поясни той.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.