Целулитът е широкоразпространен и се вижда с невъоръжено око. Тези няколко съвета ще ви помогнат срещу него.

Поп певицата Деми Ловато, супермоделът Лили Олдридж и актрисата Лена Дънам. Трите имат нещо общо - целулитът. И не се срамуват от него. И разбира се няма от какво да се притесняват.

Целулитът е женски феномен и засяга близо 90% от жените", казва проф. д-р Михаела Акст-Гадерман.

"Това, което виждаме като целулит, са малки снопове мастни клетки, които пресичат съединителната тъкан", обяснява лекарката. Теглото или съдържанието на мазнини в тялото играят роля по отношение на чувствителността към целулит. Но не само. Женските хормони като естроген допринасят за образуването му. Проф. д-р Акст-Гадерман изяснява: "Когато нивото на естроген е много високо, съединителната тъкан не е толкова стегната и масните клетки проникват по-лесно." Ако жената приема противозачатъчни или хормонални препарати за симптомите на менопаузата, те също могат да повлияят на образуването на целулит.

Какво помага срещу целулит?

Лекарят и авторка на книгата "Goodbye Cellulite" казва, че обездвижването е още една причина да се образува портокалова кожа. Редовната физическа активност атакува точно там, където възниква целулитът, именно в мускулната и мастната тъкан. Тя препоръчва "комбинация от тренировки за сила и издръжливост", тъй като има регулиращ ефект върху нивата на хормоните. Освен това е важно да се "стимулира кръвообращението в съединителната тъкан" - ако не само със спорт, то допълнително "чрез масажи и други терапии", казва експертката.

Проф. д-р Акст-Гадерман съветва: "Използвайте всяка възможност да се движите. Всяка крачка има значиние. За мотивация може да използвате крачкомер или приложение на теледона, така че да контролирате колко се движите и след като направите равносметката вечер, може би ще се наложи да направите кратка разходка, докато дисплеят светне."

Тя допълва, че по принцип всичко, което отслабва съединителната тъкан, трябва да се избягва или да се ползва с повишено внимание. Какво има предвид проф. Акст-Гадерман? "По-добре не пушете, не правете прекалено дълги слънчеви бани и намалете захарта. По принцип може да се каже, че всичко, което причинява бръчки, благоприятства и целулита."

Правилната храна за стегната кожа

Здравословният начин на живот изисква и "питателна и балансирана диета", казва експертката. Ако искате да се борите с целулита, при следващото пазаруване трябва да внимавате с говеждото и свинско месо, рибата, бобовите растения, орехи, фъстъци, тиквени семки, яйца, люти чушки, джинджифил и зелен чай.

Според експертката всичко зависи от количеството. За да получите възможно най-бърз резултат, трябва да се храните само три пъти дневно.

"Паузите между храненията позволяват кръвната захар да се понижи. Само когато кръвната захар е ниска, мастните клетки могат да се разградят."

Проф. д-р Акст-Гадерман съветва:

"Хранете се здравословно и балансирано. И малките удоволствия са позволени понякога, но по-голямата част от диетата трябва да се състои от плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и висококачествени протеини."