Екземата може да се дължи на дисбаланс в чревната флора, твърдят френски и американски биолози, според които възстановяването на крехката екосистема на нашите черва ще позволи лечението на алергията.

Двама биолози от френския Национален център за научни изследвания в Лион са изследвали мишки с нарушена чревна флора заради липсата на ген, наречен MAVS, който е "главно действащо лице" в откриване на вирусите от имунната система. Учените установили, че въпросните мишки били по-податливи на образуването на екзема. За да потвърдят изводите си, учените "прехвърлили" нарушената чревна микрофлора при нормални мишки, които също развили екзема.

"Онова, което ни учудва в това изследване, е дистанционното действие на чревната микрофлора. В този случай тя действа върху кожата", разказва Мари-Сесил Мишале, която е сред авторите на изследването, публикувано в Бюлетина на Академията на науките на САЩ.

Това изследване проправя пътя към нови "терапевтични методи". Учените се надяват, че в скоро време екземата ще може да се лекува или да се подобрят настоящите терапии, като се действа на чревната микрофлора, пишат от БТА.

В изследването са участвали и експерти от университета "Клод Бернар" в Лион, от Висшето училище в Лион, от Института Пастьор в Лил и от Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Изследването поражда още една хипотеза - други болести също биха могли да са свързани с модификация или нарушение на баланса на микроорганизмите в нашия храносмилателен тракт. Освен гените, медикаментите или храненето могат също да променят нашата чревна флора, припомнят експертите.