Специалисти от Института по цитология и генетика към Сибирския отдел на Руската академия на науките са установили, че емоционалното прегаряне е фактор, който трикратно увеличава риска от развиване на болести на сърцето.

"След дългогодишни изследвания новосибирските учени можаха не само да посочат рисковия фактор, но и да измерят неговото въздействие. Според техните проучвания бърнаутът повишава риска от развиване на исхемична болест на сърцето, от инсулт и от артериална хипертония между 2,5 и 3 пъти след 3 до 5 години", твърдят специалистите.

Те посочиха, че във връзка с повишените нива на тревожност сред жителите на планетата, свързани с пандемията, честотата на депресивните състояния и нарушенията на съня, имащи отношение към емоционалното прегаряне, могат да предизвикат бум от сърдечносъдови заболявания, пише БТА.

От научния институт отбелязват, че като се вземат предвид глобалните измерения на пандемията и на карантинните мерки, ръстът на заболяванията на сърцето с всяка вероятност ще се измери с много милиони нови пациенти.

Снимка: iStock by Getty Images