Естествен антиоксидант в зърнените трици може да бъде използван за по-дълго съхранение на храни и да замени синтетичните си "събратя", на които разчита хранителната индустрия.

Учени от "Университета на Пенсилвания" отбелязват, че все повече потребители настояват за по-ясни етикети и за естествени алтернативи на синтетичните съставки в хранителните продукти.

За целите на изследването специалистите са изучавали клас съединения, известни като алкил-резорциноли, пишат от БТА. Растения, като пшеница, ориз и ечемик произвеждат въпросните съединения, за да възпрепятстват развитието на плесени и бактерии. Изследователите са си задали въпроса дали алкил-резорцинолите могат по подобен начин да предпазват и хранителни продукти.

Наред с използването на повече естествени съставки, хранителната индустрия добавя към редица продукти полезни мазнини, богати на омега-3 мастни киселини, за да повиши здравословните им качества. Омега-3 мастните киселини обаче имат кратък срок на годност, което може да доведе до по-бързото разваляне на съдържащите ги продукти.

Антиоксидантите са съединения, които забавят разрушаването на омега-3 мастните киселини, запазват полезните им качества и предпазват продуктите от бързо разваляне. И докато потребителите настояват за повече натурални съставки в храните, хранителната индустрия е затруднена в намирането на естествени антиоксиданти, които да са поне толкова ефикасни, колкото синтетичните.

Освен че отговорят на тези изисквания, алкил-резорцинолите имат и противоракови свойства, което ги прави отлична естествена добавка към храните, отбелязват специалистите, цитирани от БТА.