Естественият детокс може да бъде много лесен. Ежедневно тялото ни събира вредни вещества, които само трудно разгражда. Всеки, който иска да отслабне и да се чувства по-свеж, може да опита копривата, глухарчето и други подобни за прочистване на тялото.

Ето как да подкрепите организма си при обработването на токсините.

Когато сте стресирани, храните се лошо и се движите по-малко, последствията са познати на всеки - чувстваме се отпаднали, бледи сме, качваме бързо килограми и се разболяваме по-бързо. За да обърнат процеса, много хора избират детокса, за да подпомогнат тялото си.

Защо?

Обмяната на веществата в организма подпомага доставянето на енергия към клетките. Този процес обаче постоянно произвежда и отпадни продукти в тялото ни, които трудно се разграждат от само себе си. За да не достигнат те до клетките ни и да ги разболеят, трябва да помогнете на тялото да се освободи от тях.

Колко дълго трябва да го правим?

Детоксът е извънредно състояние и затова не бива да трае твърде дълго. Не бива да го правите повече от 7 дни. За по-дълго прилагане, има специални програми, които трябва да следвате стриктно. Те имат за цел да изградят у вас трайни навици да се храните здравословно и да имате по-изострено чувство кои храни са полезни и кои не.

Кои органи се грижат за естествения детокс?

Много органи са ангажирани при процеса на детоксикация. Преди всичко тежката задача се пада на черния дроб и бъбреците, но участват и белите дробове, и кожата. Ако всички те функционират както трябва, всичко е наред. Понякога обаче прочистващата система се задръства или натоварването от околната среда, вредни вещества и киселини се увеличава и тялото ни се разбалансира. Последствията могат да бъдат хронични заболявания, възпаления и инфекции. Добрата новина е, че чрез детокът можете да помогнете на организма.

Как функционира детоксът?

Прочистването на тялото може да се случи, само ако нужните за това хранителни вещества и минерали, са му осигурени. Трябва да се внимава и за количествата протеини, които приемате. Но не се притеснявайте, те не са само в рибните и месни продукти. С растителните протеини можете лесно да наваксате - оризови, грахови, лупинови и конопени протеини. Захар и други изолирани въглехидрати спират обмяната на ензимите. Избягвайте фините брашна по време на лечението. Както и:

- Алкохол, кафе и черен чай (натоварват черния дроб)

- Никотинът натоварва белите дробове

- Бързата храна и готовите изделия имат твърде много оцветители и консерванти

- Месо

- Млечни продукти (сирене, прясно и кисело мляко, сметана)

Пшеница, глутен и овес (бял хляб, паста и т.н.)

- сладки неща, захар и сол

Сутрин изпийте чаша вода, за да подпомогнете бъбреците.

На обяд стимулирайте белите дорбове с разходка на чист въздух.

Следобед - приемете коприва, глухарче или магарешки бодил под някаква форма.

Пресните листа от коприва могат да се приготвят като спанак или като чай. Веществата, които се съдържат в тях прочистват бъбреците, а и кръвта.

Глухарче

Нагарчащото глухарче ускорява отделянето на сокове от жлъчката, което стимулира храносмилането. През пролетта могат да се консумират жълтите цветове, а през останалото време зелените листа под формата на салата.

Магарешки бодил

Силимаринът, активната съставка на магарешкия бодил, е известен със своите защитни и поддържащи средства на черния дроб. Тъй като той е основният орган за детоксикация, винаги можете да добавите капсули или сокове с екстракт от магарешки бодил за всеки курс на детокс (те могат да бъдат намерени в биомагазините и аптеките).

След детокса трябва да предприемете дълъг курс на "чисто хранене". Това означава, че трябва да разберете, от кои храни тялото се чувства добре и от кои - не, и да се придържате към тях/