Финансовите проблеми и напрежението, което предизвикват, увеличават риска от смърт при по-възрастните хора, които са били настанени в болница заради сърдечен удар, установи проучване на специалисти от Йейлския университет, цитирано от електронното издание "EurekAlert!".

Тежките парични проблеми - липсата на достатъчно средства, за да посрещнат ежемесечните си потребности, са свързани при тези хора с 60% по-висок риск от смърт в рамките на шест месеца след изписването от лечебно заведение.

"Установихме, че силното финансово напрежение е свързано с повишен риск от смъртност. Това е призив към клиничния свят, че трябва да обърнем внимание на финансовото състояние на пациентите", обяснява съавторът на изследването доктор Александра Хайдук.

Снимка: iStock by Getty Images

За целите на изследването на пациенти на и над 75-годишна възраст, хоспитализирани със сърдечен удар в болници в различни части на САЩ в периода между 2012 г. и 2016 г., са зададени въпроси относно финансовото им състояние. Оказва се, че 7,2% от тези, които казват, че имат достатъчно пари, за да си плащат сметките, умират в рамките на шест месеца след изписването им от болницата. Половин година след престоя в клиника фатален е изходът и за 9% от пациентите, споделящи, че разполагат само с "достатъчно" пари, за да свържат двата края. От тези, които съобщават, че имат прекалено малко пари, 16,8% са починали в рамките на същия период.

Изследователите от Йейл коригират данните, за да отчетат фактори, различни от наскоро прекаран сърдечен удар, които обаче могат да повлияят на риска от смърт, например други медицински проблеми и състояния, свързани с напредването на възрастта, предава БТА. След това учените стигат до заключението, че при пациентите, които съобщават за тежко финансово напрежение, има с 61% по-голяма вероятност да починат в рамките на шест месеца след хоспитализацията в сравнение с останалите.

Резултатите показват, че разговорите за финансовото състояние на възрастните хора, които са приети в болницата със сърдечни пристъпи, могат да бъдат индикатор за тези, които са изложени на по-висок риск от смърт след изписване, каза Хайдук. В тези случаи социални работници биха могли да се намесят и да насочат възрастните хора към ведомства и организации за помощ.

Изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

Снимка: iStock by Getty Images