Гинко билоба е дърво, произхождащо от Китай, което се отглежда от хиляди години за различни цели. Тъй като е единственият оцелял представител на древен разред растения, понякога го наричат жива вкаменелост. Макар че листата и семената му често се използват в традиционната китайска медицина, съвременните изследвания се фокусират предимно върху екстракта от гинко, който се произвежда от листата. Хранителните добавки с гинко се свързват с няколко здравни претенции и приложения, повечето от които са насочени към мозъчната функция и кръвообращението.

Снимка: iStock by Getty Images

Помага за поддържане на зрението

То подобрява притока на кръв към очите и се бори със свободните радикали, които могат да навредят на роговицата. При възрастните хора може да помогне за запазване на зрението и намаляване на UV-увреждането. От всички лечебните растения най-благоприятно действие върху очите оказва именно гинко билобата. Учените открили, че растението съдържа естествени органични химикали, както и множество антиоксиданти, които подобряват здравето на очите и предотвратяват оксидативния стрес.

Снимка: iStock by Getty Images

Облекчава болките при предменструалния синдром

Резултатите от 6-месечно изследване на момичета в колежанска възраст с предменструален синдром показват, че гинко билоба може да потисне неприятните усещания. Това изследване показало, че гинкото намалява симптомите като подути и твърди гърди, променливи настроения, изнервеност и главоболие.  Съвременните проучвания на химичния състав на гинко билоба показват, че билката може да се ползва успешно и за овладяване проявите на предменструалния синдром при жените.

Снимка: iStock/Getty Images

Подобрява кръвообращението и здравето на сърцето

В традиционната китайска медицина семената от гинко се използват за отваряне на енергийни канали към различни органи, включително бъбреците, черния дроб, мозъка и белите дробове. Очевидната способност на гинко да увеличава притока на кръв към различни части на тялото може да е в основата на много от предполагаемите му ползи. Едно проучване при хора със сърдечни заболявания, които са приемали гинко, показва незабавно увеличаване на притока на кръв към множество части на тялото. Това се дължи на 12% увеличение на нивата на циркулиращия азотен оксид - съединение, отговорно за разширяването на кръвоносните съдове. Подобно на това, друго проучване показва същия ефект при възрастни хора, които са били лекувани с екстракт от гинко . Допълнителни изследвания сочат и защитните ефекти на гинкото върху здравето на сърцето, мозъка и превенцията на инсулта. Съществуват множество потенциални обяснения за това, едно от които може да са противовъзпалителните съединения, присъстващи в растението. Необходими са още изследвания, за да се разбере напълно как гинко влияе върху кръвообращението и здравето на сърцето и мозъка.

Подобрява мозъчната функция и благосъстоянието

Съществуват предположения, че гинко може да подобри мозъчната функция при здрави хора. Няколко малки проучвания потвърждават схващането, че приемът на добавки с гинко може да повиши умствената работоспособност и възприеманото благополучие. Резултатите от подобни проучвания дават основание за твърдения, свързващи гинко с подобряване на паметта, фокуса и вниманието. То помага и при главоболие. При мигрените гинко билоба може да намали натрупването на тромбоцити. Болките са свързани със слаба циркулация на кръвта точно затова гинкото може да подобри мозъчното кръвообращение, да намали производството на свободни радикали и окислението.

Снимка: iStock by Getty Images

Може да лекува депресия

Преглед на проучвания върху животни показва, че приемът на добавки с гинко може да помогне за лечението на симптомите на депресия. Мишките, които са получавали гинко преди неизбежна стресова ситуация, са били по-малко емоционално засегнати от стреса в сравнение с групата, която не е получавала добавката. Проучването показва, че този ефект е свързан с противовъзпалителните свойства на гинкото, които подобряват способността на организма да се справя при високи нива на хормоните на стреса. Въпреки това депресията е сложно състояние, което може да има различни първопричини.

Необходими са още изследвания, за да се разбере по-добре връзката между гинко билоба и начина, по който то може да повлияе на депресията при хората.

Снимка: iStock by Getty Images