Японско изследване навежда на мисълта, че ежедневните горещи бани намаляват риска от сърдечни болести и инсулт, съобщи ЮПИ.

То е обхванало над 30 000 души. Здравословното им състояние било проследено от 1990 г., когато участниците били на 45-59-годишна възраст, до края на 2009 г.

"Установихме, че честото къпане във вана намалява риска от хипертензия. Това показва, че благотворният ефект от къпането във вана върху риска от сърдечни болести може отчасти да се дължи на понижения риск от хипертензия", заяви ръководителят на изследването Хироясу Исо от университета в Осака. 

След като взели предвид други фактори, специалистите констатирали, че ежедневните горещи бани са свързани с 28% по-малък риск от сърдечни болести и с 26% по-малък риск от инсулт в сравнение с горещите бани веднъж-два пъти седмично или лишаването от тях.

Оказало се, че температурата на водата е от значение, предава БТА. Последвалият анализ разкрил, че пониженият с 26% и 35% риск от сърдечни болести е свързан съответно с топли и горещи бани, но не била открита значима връзка между температурата на водата и риска от инсулт.

Учените отбелязват, че честотата на баните изглежда не влияе върху риска от внезапна сърдечна смърт и субарахноиден кръвоизлив.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Heart".