Консумацията на грозде понижава нивото на холестерола, сочат данните от американско проучване, публикувани в изданието "Nutrients".

Този плод също така значително увеличава разнообразието на чревни бактерии в човешкия организъм, твърдят изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Целта на изследването е била да бъде установено въздействието върху чревния микробиом, холестерола и жлъчната киселина на ежедневна консумация на грозде на прах, което е еквивалент на две порции от плода, отгледан в Калифорния.

В анализа са участвали двадесет и един здрави, възрастни доброволци на възраст между 21 г. и 55 г.

Четири седмици доброволците са били подложени на хранителен режим с ниско съдържание на полифеноли, последван от консумация на 46 грама гроздов прах за същия период от време. Паралелно продължила диетата с ниско съдържание на полифеноли, която спазвали участниците.

Снимка: iStock by Getty Images

Учените са установили увеличаване на микробното разнообразие. Те отчетоха ръст на полезни бактерии като Акермансия (Akkermansia), която има благоприятно въздействие върху глюкозния и липидния метаболизъм, както и върху целостта на чревната лигавица.

Освен това се наблюдава намаляване на нивото на общия и на т.нар. "лош" холестерол съответно с 6,1% и с 5,9 на сто.

Жлъчните киселини, които са свързани с метаболизма на холестерола, пък се понижават с 40,9%, предава БТА.

"Открихме, че гроздето има благоприятен ефект върху чревните бактерии, което е страхотна новина, тъй като доброто състояние на червата е от решаващо значение за здравето," обяснява водещият автор на изследването доктор Чжаопин Ли от Калифорнийския университет.