Дори само една тренировка може да промени начина, по който работи мозъкът и да подобри паметта на възрастните хора, съобщи в. "Дейли мейл" и БТА.

Здравните власти препоръчват редовно движение - около два и половина часа умерена физическа активност като бързо ходене седмично.

Изследване на специалисти от университета на Мериленд показа, че дори и една единствена 30-минутна тренировка подобрява активността в ключови райони за паметта в мозъка. След това възрастните по-добре си спомнят информация.

Почти 13 процента от хората над 60 години имат проблеми с паметта. Между 60 и 70-годишна възраст фронталният лоб и хипокампусът започват да се свиват и това затруднява запомнянето.

Дълго преди това обаче хората все по-трудно запомнят имена и телефонни номера. Различните видове памет започват да намаляват по различно време и с променлив темп. Физическата активност е полезна за запазването на всички тях. Тя въздейства на мозъка както пряко, така и непряко. Намаляват възпаленията, избягва се инсулиновата резистентност и това има защитен ефект върху мозъчните клетки.