Обвиняваш капучиното, което си изпила късно следобед за това, че не можеш да заспиш, но може би то няма вина в случая. Ето кои са 10-те виновника за безсънието ти, според Cosmopolitan.

Гробна тишина

Когато е твърде тихо, по-лесно можеш да се събудиш от някакъв страничен шум, какъвто чуваш например, когато гаджето ти става от леглото, за да отиде до тоалетната или когато се включи алармата на колата на съседа ти. Пусни си като звуков фон диск с релаксиращи звуци от природата или включи вентилатора - според специалистите по проблеми със съня те произвеждат така наречените "бели шумове", които ти действат успокояващо и те приспиват.

Неподходящи щори или завеси

Ако завесите ти са твърде къси или прозрачни, вероятно в спалнята ти прониква външна светлина, която пречи на производството на мелатонин - хормонът, отговорен за заспиването. Смени ги с пердета, завеси, щори или трансперанти, които са по мярка на прозорците ти и спират светлината. Препоръчваме ти да се спреш на затъмняващи завеси тип "блекаут", защото за тях се използват по-плътни платове и материи.

Твоето космато приятелче за сън

Дори и да нямаш алергия към домашните животни, пърхотът, който пада от кожата и козината им се събира върху леглото ти и може да раздразни носните ти входове, в резултат на което започваш да кихаш и тялото ти се събужда. Освен това кучетата много се въртят, докато спят нощем... Знаем, че обичаш този пухкав звяр, но по-добре му направи удобно легло в друга стая.

Часовникът ти за събуждане

Много е изкушаващо да провериш колко е часът, когато се опитваш да заспиш. Но когато го направиш и изчислиш колко малко часа сън ти остават до сутринта, обикновено започваш да се притесняваш, което прави отпускането и заспиването още по-трудно. Един лесен трик - обърни часовника така, че да не виждаш стрелките. Още нещо важно - не използвай дигитални часовници. Някои екрани излъчват светлина, която потиска производството на мелатонин и ще се въртиш в леглото цяла нощ.

Страшен сериал

Ако си свикнала да гледаш телевизия в леглото, избирай забавни сериали и остави Живите мъртви за друга част на денонощието. Експертите казват, че ако във времето за лягане гледаш нещо, което повдига адреналина ти - в това число спорт или документален филм - дори за по-малко от 30 минути, това напряга мозъка ти и заспиваш по-трудно.

Температурата

Ако си твърде гореща или студена, тялото ти ще те алармира като те събуди. Идеалната стайна температура за оптимален сън е от 18 до 24 градуса, в зависимост от личните ти предпочитания. Купи си памучно спално бельо - материята позволява преминаването на въздух и спомага поддържането на комфортна температура под завивките. Ако телесната ти температура се покачва докато спиш, купи си пижама и чаршафи от материя, която абсорбира потта (като бамбуковите нишки) и ти държи прохладно през цялата нощ.

Цветът на стените ти

Може би обожаваш сигнално оранжевите или ярко сините стени в спалнята си, но тези цветове всъщност вредят на добрия ти сън. Ярките цветове по принцип се използват, за да те изненадат и да те вдъхновят, затова ако се обградиш с червено, оранжево или определени нюанси на синьото, ще ти бъде много по-трудно да се пренесеш в страната на сънищата. Боядисай спалнята си в по-меки, пастелни цветове, каквито са земните тонове, които действат успокояващо.

Бъркотията

Безбройните разхвърляни вещи из стаята подсъзнателно ти напомнят за нещата, които трябва да свършиш, като задачите, които си отложила и които те напрягат. Това може да ускори пулса ти и да увеличи нивото на хормона на стреса, което да ти попречи да заспиш. Не е необходимо да бъдеш затрупана от работа, за да се почувстваш зле - препълненият кош за пране, разхвърленият гардероб и купчината със списания също могат да навредят на съня, от който имаш нужда.

Светлината от лаптопа или таблета ти

Ако до теб блещука екран, дори на сантиметри от очите ти, това може да забави производството на мелатонин и да те държи те будна. Изгаси лаптопа или четеца си поне един час, преди да си легнеш. Ако не можеш да се сдържиш да прочетеш още няколко глави или страници, използвай Kindle без подсветка или истинска книга или списание (които да четеш на нежната светлина от нощна лампа).

Мобилният ти телефон

Подсветката на екрана и на дигиталния часовник на смартфона ти не са единственото нещо, което пречи на съня ти. Дори самото очакване да получиш обаждане или sms може да те държи нащрек и да попречи на мозъка ти да се "изключи". Затова по-добре помисли дали да не започнеш да го изключваш, преди да се мушнеш под завивките.