Ново изследване показва, че кафето удължава живота, съобщи БТА.

Изследването обхванало 498 134 жени и мъже на възраст между 40 и 69 години във Великобритания. Оказало се, че любителите на кафето са с по-малък риск от смърт през следващите 10 години в сравнение с онези, които не консумират напитката. По-голяма продължителност на живота била наблюдавана след консумация на нес кафе, смляно кафе или безкофеиново кафе. Любителите на кафето били с около 10-15 процента по-малък риск от смърт в сравнение с "въздържателите" през 10-годишния период, през който било следено здравословното състояние на участниците. Разликите в количеството изпито кафе и генните вариации били малки. "Получените резултати не доказват, че чашката кафе е еликсир на младостта, нито че "въздържателите" трябва да започнат да пият кафе, заяви Алис Лихтенщайн от университета Тъфтс, която не е участвала в изследването - Трудно е да се повярва, че нещо, което ни доставя удоволствие, може да е полезно за здравето."

"Не е ясно как консумацията на кафе влияе върху продължителността на живота - отбеляза ръководителката на изследването Ерика Лофтфийлд от Националния онкологичен институт на САЩ. - Кафето съдържа над 1000 химични съставки, включително антиоксиданти, които защитават клетките от увреждания."

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Internal Medicine. Кафемашините предлагат чудесни възможности да си приготвите напитката по най-различни начини, за да отговаря на собствения ви вкус.