Красотата е комбинация от здраве и добър външен вид. А хубавата коса като част от това, е направо безсметно богатство. Тя е голям коз за дамите и това да са пленителни, но разбира се е важна и за мъжете. При правилни грижи, косата ще се отблагодари и ще се чувствате добре отвътре и отвън.

Снимка: iStock/Getty Images

Това, което може да създаде проблеми и често става неочаквано, е косопадът. Когато той се появи, това разбира се е много смущаващ, неудобен момент за хората. Оказва се, че след прекаран ковид, все повече хора страдат от косопад.

Какво да направим, за да се справим с проблема, а и как да поддържаме косата си в добра форма, разказва в "По стъпките на красотата" по WnessTV водещата Мария Чолакова. Първата й спирка е "Мезотерапия на скалп", за която разказва доктор Катя Паскова.

"Лечението на косопада е изключително трудно. Все по-често ни търсят хора с този проблем. Напоследък най-честата причина за това е Covid-19. Колеги от цял свят съобщават за такъв изключителен косопад както по време на боледуване, така и във възстановителиня период. Каква е причината? От една страна възпалителните процеси, които настъпват в организма, отделянето на токсини, от друга страна - стресът, който води до отделянето на кортизол. Оттам храненето на косъма, е другата причина при която наблюдаваме косопад при болните от ковид. Косопадът е изключително неприятен, защото организмът е в стрес. Първо започва в горната част на скалпа, после следва дифузно опадане, изключително стресиращо за пациента. Възстановяването е от 3 до 6 месеца", разказва д-р Паскова.

д-р Паскова

Снимка: Дермавита

Косъмът минава през три фази на растежа. Първата фаза е анагенна, продължава от две до 6 години и много често е отговорна за това дали хората могат да имат дълга коса или не. Втората фаза е катагенна. Тя е от няколко дни до три седмици. Това е фазата, в която е достигнат максималния растеж на косъма. Третата фаза е телогенна, при която косъмът пада. Изключително важно е да се проследят тези три фази когато се определя причината за косопад при отделния човек, съобщават още в "По стъпките на красотата".  "Други причини, които водят хората при нас, са хормонални проблеми, свързани с щитовидната жлеза, промените по време на менопауза, по време на бременност. Пациентите все повече обръщат внимание на косата си, защото както казахме, тя е признак за здраве и красота. Напоследък наблюдаваме все повече млади мъже, при които е настъпила една алопеция, свързана с повишения тестостерон или андрогенната алопеция, която се случва все по-повече и по-рано. При мъжете с трансплантация на коса е необходимо да се правят процедури за укрепване на присадката - мезотерапия и т.нар. кръвна плазма, която също е изключително подходяща в този случай", обяснява още доктор Паскова.

Заболяванията на скалпа обхващат един голям раздел от дерматологията. Тук попадат себореен дерматит, екземи, псориазис. Почти всеки трети човек има проблеми в окосмената част на главата. Нормално е да падат между 50 и 100 косъма на ден. Когато е повече от това и за продължителен период, можем да говорим за косопад, разказват в предаването.

Снимка: iStock/Getty Images

"Косопадът се третира в зависимост от причините довели до него. Затова и лечението е различно. При андрогенната алопеция при мъжете, третираме по едни начин, при жените, които са в перименопауза или менопауза - по друг начин. При алопеция след възпалителни заболявания, както при Covid, третираме комплексно. Какво можем да направим за този тип опадане? От една страна, възстановяваме промените в организма. Предписваме добавки, като намаления цинк и селен по време на заболяването, както и много витамини. Правим и различни дерматологични процедури. Една от тези най-търсени процедури е мезотерапията за коса. Процедурата представлява инжектиране на коктейл от полезни вещества, съобразен с индивидуалното състояние на пациента. Съдържат микроелементи, витамини, аминокиселини, които стимулират кръвоснабдяването на косъма. Инжектирането е в интервал от две седмици. Правят се три-четири процедури. Голяма част от пациентите виждат резултата още след втората-третата процедура. За да има по-голям ефект, мезотерапията се прави на сесии през определен интервал от време. Мезотерапията не е подходяща само за бременни, кърмещи майки и хора на химиотерапия или с активни онкологични заболявания", казва още Катя Паскова.

Снимка: iStock/Getty Images

Знаете ли, че цветът на кожата, косата и очите ни е заложен генетично. Трябва да консумирате пълнозърнести храни, яйца, мазни риби, зелени зеленчуци. Блондинките имат най-много косми в сравнение с брюнетките и червенокосите. Диаметърът на един косъм е 0,1 мм. Косъмът расте по 1 см на месец. Косата на жените расте по-бавно от тази на мъжете. Един косъм живее от 2 до 7 години. Косата расте по-бързо през лятото и по време на сън. Много медикаменти могат да предизвикат косопад, съобщават още от предаването.

Втората спирка на Мария Чолакова по темата е фризьорски салон. "Косопадът е сезнно явление, предимно пролетно и есенно. Има и реактивен косопад, следствие на медикаменти", казва Марияна, коафьор. Тя препоръчва първо да се направи диагностика на скалпа, след това се предпише правилната терапия. Препоръчва ревитализираща терапия при сухи, изтощени и боядисани коси, която съдържа хайвер. Действа и на скалпа, и на дължините. Има моментално действие и прави косъма бляскав, жизнен, подмладен. Прилага се и серия, при която процедурите включват шампоан, ампули. Балсамът е грижа повече за дължините, казва още коафьорът.

Третият специалист, който говори по темата за хубава коса и кожа, е шеф Елена Петрелийска. Тя разказва, че здравословният хранителен режим и пиенето на много вода са важни фактори за хубостта на една дама. "Нямам предвид да се наливаме с вода, а да поддържаме постоянна хидратация - да пием на малски интервали от време по 2-3 глътки. Всички макро и микро елементи са важни за нашия организъм, но има някои с по-голяма важност, като желязото. Ако има недостиг от желязо, това води до желязодефицитна анемия. Проявленията са нездрави коса и кожа. На ден трябва да си набавяме между 10 и 15 мл желязо на ден. Това става с правилна комбинация от животински и растителни храни. Да съчетаваме храни богати на желязо и такива на витамин С. Например червено месо с червени чушки. Чаят, шоколадът, виното, богатите на фибри храни, пречат на абсорбацията на желязо. Трябва да приемаме и цинк по 7 мл дневно, което е равно на 6 супени лъжици овесени ядки.

Другият важен микорелемент е мед, който се грижи косата да побелява по-бавно и да бъде лъскава. Съдържа се в сушените сини сливи, морските продукти, черния сусам. Витамин А също е приятел на красивата коса и се намира във всичко оранжево - кайсии, праскови, тиква, моркови. Трябва да приемаме и рибено масло", казва още Петрелийска.


Материалът съдържа продуктово позициониране.