Бърнаут е модерно заболяване, свързано със забързания начин на живот и желанието винаги да се върши повече и повече, да се постигат нови върхове и да се израства професионално, дори с цената на психическото и физическо здраве. В стремежа си към перфектни постижения човек не усеща колко много работи и се преработва.

Иначе казано, бърнаут е състояние на хроничен стрес, който води до психическа и физическа умора, до усещане за неефективност и липса на добри постижения. Често бърнаут се свързва и със загубата на мотивация и вдъхновение за работа. Затова и някои го наричат синдром на професионалното прегаряне.

Но как да разпознаем бърнаута у себе си и близките си?

Симптоми на бърнаут:

  • Хронична умора и невъзможност за отпочиване. Дори когато отморявате, не оставате с усещането, че сте отпочинали
  • Безсъние - въпреки умората, сънят не идва. В началото безсънието е 1-2 пъти седмично, в по-напреднал етап и всяка вечер
  • Проблеми с концентрацията и фокусирането върху една задача
  • Липса на апетит
  • Физиологични проблеми - сърцебиене, задъхване, главоболиe
  • Тревожност
  • Раздразнителност
  • Желание за социална изолация

Много е трудно да се избегне състоянието на бърнаут, тъй като човек обикновено е твърде увлечен, но с помощта на близки и приятели, може да се справи:

1. Следвайте стриктен график, който задължително включва почивка

За да сте сигурни, че хем работата ще е свършена, хем ще сте отпочинали, следвайте стриктен график, който включва и часове за почивка. Задайте си задължителен час, в който да сте си легнали. Ако е възможно, избягвайте да проверявате служебната си поща през свободното време; дистанцирайте се от социалните мрежи; не говорете за работа.

2. Тренирайте

Физическата активност е ключова за физическото и психическото ви здраве. Редовните тренировки повишават тонуса и самочувствието, позволяват на мозъка ви да се пренасочи и дори да подобри способността за запомняне.

3. Прекарвайте време с приятели

Колко пъти ви се е случвало да откажете среща с приятели, за да работите? Твърде често може би! Времето с хора, различни от тези, които ви обкръжават у дома и на работа, помага за психическото разтоварване. Когато сте с приятели, избягвайте да говорите за работа, за да можете да се откъснете от ежедневието.

4. Научете се да казвате "не" и стига"

Повечето хора, които изпадат в състояние на бърнаут са такива, които по своя инициатива се захващат с милион неща. Целта е професионално доказване и дори по-високо самочувствие. За да не прегорите обаче, трябва да спрете да вдигате ръка, когато шефът ви търси кой да свърши "онази допълнителна работа"; трябва да кажете "Не" на колегата, който отново иска да ви прехвърли своята работа и т.н. Трябва да се научите сами да се пазите, защото всичкият успех, който сте постигнали, ще бъде загубен, щом прегорите.

5. Медитирайте по свой начин

Дори да не сте запалени по йога, можете да немерите своя начин да медитирате дори на стола в офиса или на дивана у дома, а защо не и преди да заспите. В интернет е пълно с клипове с медитиращи практики с гласове, които ви насочват как да се отпуснете. Много от тях за по 5, 10 или 15 минути, но ползата от тях е огромна.

Източник: rozali.com