Всички сме наясно, че нищо на този свят не е вечно... Без изключения. Също така много добре знаем, че някои неща, присъстващи в ежедневието ни, имат фиксиран срок на годност, с който трябва да се съобразим. Предвид факта, че я нанасяме върху лицето си, козметиката попада сред онези продукти, за които е просто наложително да следим докога могат да бъдат употребявани.

Много хора обаче не са наясно, че има два вида маркировка, с която се обозначава срокът на годност на всеки козметичен продукт, ето защо сега ще дадем повече информация по този въпрос.

Първото отбелязване сочи крайната дата, до която е годен продукта. Тя може да бъде пресована или принтирана върху самата опаковка, но съществува и вариантът да бъде залепена като допълнителен етикет върху кутията. Независимо от начина, по който е обозначена, надписът би изглеждал така: Exp. Date 12/2021, EXP: 12/2021 или само датата 12/2021 (месец/година, но не е изключено да бъдат изписани - дата/месец/година). Съществуват и други по-сложни комбинации, приличащи на код, който включва партидния номер, но те се срещат значително по-рядко.

Снимка: Стелиян Стоименов

Важно е да се запомни обаче, че тази маркировка показва трайността на продукта в запечатано състояние, без да се отваря. В случаите, когато тя отсъства, това означава, че изделието е годно 30 и повече месеца след производството, но отново - без да се разопакова.

Снимка: Стелиян Стоименов

Напълно възможно е да забележите друг символ, изобразяващ пясъчен часовник, играещ същата роля. Той бе въведен през 2013 г. и оказва "минималния срок на годност" - датата, до която козметичното средство запазва свойствата и качествата си и не представлява опасност за потребителя. По принцип се отпечатва преди текста "най-добър до" или "използвай преди".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Има още един символ, който е от изключително значение. Той представлява бурканче с отворена капачка, в което са изписани цифра и буквата "М". Тук вече става въпрос за годността след отваряне на съответния продукт. Следователно, ако на вашия крем за лице, например, е посочено "12 М", то това означава, че спокойно можете да го използвате в рамките на една година, след като сте го отворили за първи път. Важно е да следите този срок, защото след като започнете да употребявате продукта, той влиза в контакт с кислород и светлина, като по този начин не само се окислява, но и досега с кожата ви пренася бактерии в съдържанието му. Това означава, че независимо дали срокът от датата на производство показва, че средството е годно 12 месеца, ако срокът след отваряне указва 6 месеца, то вие трябва да спазите именно тях.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos