Зимата е сезонът, през който настъпва пик на вирусните инфекции. За съжаление, дори когато взимаме бързи мерки срещу заболяването, има случаи, когато състоянието ни се влошава, настъпва бактериална инфекция и се налага прием на антибиотик.

Ролята на антибиотиците е да унищожават патогенните бактерии, когато имунната ни система е твърде слаба, за да се справи сама с тях. Затова има ситуации, когато приемът на антибиотик е животоспасяващ.

Проблемът обаче е, че лекувайки едно, ние често вредим на друго.

Според учените, здравето ни започва от здравия стомашно-чревен тракт и доброто му функциониране. Бактериите там са повече на брой от клетките, от които сме съставени, но не ни вредят, а работят, за да ни поддържат здрави. Действието на антибиотика обаче е двуполюсно - от една страна той унищожава "лошите" патогенни бактерии, но от друга убива и добрите микроорганизми. Това нарушава баланса на естествената микрофлора и води до нарушаване на функциите на стомашно-чревния тракт, понижаване на имунитета, поява на гъбични инфекции и редица други усложнения.

Здравата и балансирана храносмилателна система е много важна за здравето. Чревната микрофлора действа като естествена имунизация от страна на майката природа и защитава организма от колонизация на патогенни микроорганизми. Когато функционират правилно, чрез "добрите" микроорганизми получаваме витамин K, който регулира кръвното налягане, грижи се за правилното храносмилане и подсилва имунитета. Защото 80 % от имунните ни клетки се намират в лигавицата на червата.

За да възстановим баланса в стомашно-чревния си тракт при и след прием на антибиотик, трябва да приемаме про- и пребиотици.

Пробиотиците са именно живите добри микроорганизми, които можем да си набавим и чрез храната. Коренът на думата пробиотик идва от гръцкитедуми "pro-за" и "bios- живот", с други думи "заживота". Пробиотиците се съдържат в натуралното кисело мляко, приготвено по традиционната българска рецепта, киселото зеле и всички други ферментирали зеленчуци, дрождите и ябълковия оцет.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Пребиотиците пък са несмилаемите фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт без да се променят. Така те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. Те са храната на добрите бактерии и се срещат в някои зеленчуци, като лук, чесън, аспержи, зелен банан, корен от цикория, но и в пълнозърнестите варианти на хляб, макарони, мюсли, ориз.

Тук обаче възниква следващият проблем. Много често раздразненият от силните медикаменти стомах отказва да приеме храните, които трябва да консумираме, за да възстановим чревната си микрофлора. Освен това не всички ферментирали с помощта на млечно-киселите бактерии храни са пробиотични.

Изходът от този параграф 22 е само един - прием на синбиотик. Синбиотиците са комбинацията от пробиотици (добрите бактерии) и пребиотици (храната на пробиотиците) в една таблетка за смучене, капсула или саше. Така пробиотиците и пребиотиците стават част от ежедневната ни диета, без да изключват приема на естествени и натурални храни.

Днес ще ви разкажем за един такъв български синбиотик и защо го препоръчваме...

Lactoflor Opti6 е ново поколение синбиотик, съдържащ 9 вида лиофилизирани пробиотични бактерии. Лиофилизацията е процес, при който жизнените процеси в клетките се преустановяват временно, но те запазват своята жизнеспособност до момента, в които попаднат на благоприятни условия. Всички включени в Lactoflor Opti6 пробиотични микроорганизми са диви щамове, изолирани директно от чисти източници от българската природа. Те не са подлагани на никакви генетични модификации.

Снимка: Лактофлор

От изключително важно значение е, че капсулите на Lactoflor Opti6 са с отложено освобождаване, така че пробиотичните бактерии могат да достигнат и проявят своята биологична активност в цялото си количество в дебелото черво.

Пробиотичните бактерии в иновативната формула ефективно противодействат на болестотворните микроорганизми, причинители на инфекции в червата и пикочните пътища, включително Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и гъбичките Candida albicans.

Инулинът в Lactoflor Opti6пък е извлечен от корен на цикория - първият и единствен пребиотик с разрешение за здравна претенция от EFSA (Европейският орган за безопасност на храните). Той е естествен олигозахарид, спадащ към групата на разтворимите фибри. Изследванията демонстрират, че инулинът може да увеличи усвояването на калция от храната с 18%. Затова и синбиотикът може да бъде ползван без никакво притеснение от пациенти с диабет.

Защото отдавна е доказано, че здравето започва отвътре, а ключът към доброто здраве е балансираната чревна миклофлора.

*Материалът съдържа продуктово позициониране!