"Е-х-е-е и замирисва на море", изпяха братя Аргирови преди години и да, вече е лято и всеки един от нас крои планове или пък стяга багажа за бленуваната лятна ваканция.

Дълго чаканите забавления на морския бряг или в прохладата на гората обаче могат да бъдат провалени от някои неприятни случки, особено ако не сме подготвени. Една от тях са алергичните реакции, които в зависимост от това дали са леки или тежки могат да бъдат от крайно досадни до животозастрашаващи.

Алергията е свръхчувствителност към чужди, често безвредни за организма вещества, които са неправилно "разпознати" от имунните клетки като заплаха. Най-честите причинители на алергични реакции са храни, лекарства, полени, прах, насекоми и дори някои растения, като отровен бръшлян или отровна смрадлика, които без да искаме сме докоснали в гората. По данни на Световната здравна организация алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания.

За съжаление лятото е труден сезон за хората, които страдат от алергии.

Изменението на климата променя моделите на производство на цветен прашец от растенията и влияе на всички, които се борят с кашлицата и кихането, причинени от алергичния ринит или т.нар. сенна хрема. Те получават пристъп на полипоза - разрастване на лигавицата на носа и околоносните кухини, когато концентрацията на даден полен във въздуха достигне определено ниво.

Снимка: iStock by Getty Images

Опасност дебне и край лятната трапеза, тъй като в менюто се включват определени плодове, като ягодите, които макар да са така вкусни и любими на мнозина, също могат да активират имунната система за "вражеска атака". Храни, които могат да отключат алергия са и рибите и морските дарове, ядките, както и някои добавки в храните - оцветители, консерванти, аромати.

Контактът с насекоми край морския бряг или в планината също може да доведе до алергична реакция. Обикновено това се получава след ухапване от комари, кърлежи, бълхи, дървеници или ужилване от оси, пчели и стършели. На мястото има силен сърбеж, оток и зачервяване.

Снимка: iStock by Getty Images

Като цяло проявите на алергии през лятото могат да бъдат много разнообразни. Типични симптоми са кихане, парещи очи, сълзене, хрема, обрив, оток с различна локализация.

За да сте подготвени и да реагирате бързо, облекчавайки състоянието на своите любими хора при проява на алергична реакция, е добре да се доверите на доказали се във времето медикаменти за борба с алергиите.

Вашата лятна аптечка задължително трябва да бъде оборудвана с антихистаминов препарат под формата на маз, крем или таблетки. И нека слънцето, ягодите, жилещите насекоми и другите причинители на алергии не ви плашат повече. Толкова е лесно.