Ароматен сапун със зехтин можете и сами да направите. Всичко, което ви е необходимо е само зехтин и остатъци от стар сапун.

Домашният ароматен сапун със зехтин е много е приятен за кожата, прави я гладка и нежна, пишат от Е-здравей.

Зехтинът избелва луничките и е много полезен за напукана кожа, тъй като овлажнява и омекотява сухата кожа. Антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, предотвратяват разрушаването на клетките, борят се със стареенето на кожата и придават по-младежки вид.

Измиването със смес от зехтин и етерични есенции стимулира и подмладява кожата, намалява  стреса, възвръща се изразходваната енергия. Ароматният сапун със зехтин хармонизира  кръвообращението, регулира кръвното налягане и сърдечната дейност, както и активира имунната система.

Необходими съставки за сапун със зехтин:

250 гр  парчета стар сапун

1 с. л. дестилирана вода

1/2 ч. л. глицерин

1/2 ч. л. етерично масло от канела и масло от сладък портокал

Зехтин

Сушени растения - розмарин или невен

Приготвяне на сапуна със зехтин:

Настържете сапуна. Поставете го в купа. Добавете дестилираната вода, глицерина, етеричните масла и разбъркайте добре. Добавете зехтин, но не прекалявайте с количеството, за да няма силна миризма. Съдът се покрива с чиста готварска кърпа и се оставя да престои десетина минути, докато омекне, за да можете да оформите сапуна.

Колко сапунът е по-стар, толкова по-бързо ще омекне.

След това оформете сместа във формички по желание, а най-лесно е да направите малки калъпчета. Когато приключите, поставете сапунчетата на хартия за печене и ги оставете да стоят ден или два, за да станат напълно втвърдени.

Ако добавите сушени растения, например розмарин или невен, ще получите ароматен сапун със зехтин за пилинг на лице.