Д-р Христо Христов - пластичен хирург, е част от екипа на Отделението по Пластична, възстановителна и естетична хирургия на МБАЛ Вита от февруари 2018-та година. Преди това в продължение на 10 години работи като хирург в МБАЛ ВМА - гр. Варна в Отделението по термична травма и пластична хирургия.В периода 2005-та - 2008-ма година е хирург в Спешна хирургия на МБАЛ "Св. Анна" във Варна, а преди това е работил като хирург в МБАЛ Ботевград.Д-р Христов придобива Специалност по Обща и коремна хирургия в МУ Варна, където Специализира и Пластично-възстановителна хирургия. Има специализации в УМБАЛ Александровска и УМБАЛСМ Пирогов - София.

1. Д-р Христов, какво накратко представлява изгарянето като увреждане?

Изгарянето - combusti, е увреждане на кожата и на нейните структури. То е резултат от действието на различни физични или химични фактори като топлина, огън, електричество, химикали и радиация. Понякога изгарянето е съчетано и с общи реакции от страна на организма

Изгарянията се групират в три степени. Първа степен включва изгаряния, които засягат само повърхностния слой на кожата /епидермиса/.

Втора степен, или дермални изгаряния, са тези, при които увреждането засяга дермата, като при II-A степен имаме повърхностно засягане на този слой, а при II-B степен изгарянето е обхванало пълната дебелина на дермата.

Когато изгарянето засяга структурите в още по-голяма дълбочина, говорим вече за трета степен изгаряне.

снимка: МБАЛ Вита

2. С какви методи медицината лекува раните от изгаряне?

Необходимостта от лечение зависи от тежестта на изгарянето. При епидермалните изгаряния, лечението е консервативно /не се налага операция/. Изгарянията от втора степен се изразяват с образуването на различни по големина мехури, пълни с течност. Те се лекуват с превръзки, чието предназначение е да поглъщат раневия ексудат. Трета степен изгаряния се лекуват комбинирано - оперативно и с превръзки.

Според площта на засягане, изгарянията биват локални - в малки участъци или обширни - когато обхващат голяма зона от тялото. Големината на изгарянето се означава с проценти ( % ) и се изчислява според установени единни схеми. Значение има възрастта на засегнатия пациент, тъй като процентното съотношение глава-тяло-крайници при деца и възрастни е различно.

снимка: МБАЛ Вита

С оглед възможността от поява на усложнения и продължителното лечение, изгарянията от всеки тип трябва да се лекуват задължително в специализираните звена по изгаряния.

Ние, в Отделението по пластична хирургия на ВИТА, много внимателно преценяваме вида, степента на изгарянето, възрастта и специфичните особености на раната, за да преценим начина на лечение. Изгарянето е често срещано увреждане, което в много случаи е подценено от пациента, а понякога и от лекари, даващи медицинска помощ в неспециализирани болници и отделения.

Кожата е най-големият и сложен орган в човешкото тяло, който изпълнява много важни функции - осигурява преграда между вредните микроорганизми и неблагоприятните фактори на околната среда и човешкото тяло. Тя поддържа имунитета, регулира телесната температура и помага за запазването на постоянния състав на телесните течности. Кожата има сетивни и ред други важни функции. Когато имаме изгаряне, кожата нарушава своята цялост и не може да изпълнява функциите си. Ако процентът на изгарянето е висок, човешкото тяло не може да компенсира нарушените функции, настъпват болестни изменения във всички органи и системи и при неправилно лечение прогнозата е доста негативна.

При неадекватно лечение дори при малките изгаряния, настъпват трайни последици от естетично и функционално естество. Лечението на термичната травма изисква комплексен интердисциплинарен подход и отлично подготвени специалисти, затова съветвам хората да се обръщат само към строго специализирани отделения и лекари, когато става дума за изгаряния.

3. Кога се налага консервативно и кога - оперативно лечение?

На консервативно лечение подлежат повърхностните изгаряния /I и II степен/, които се очаква да епителизират в срок от две-три седмици. Това лечение включва хидропроцедура и хирургично отстраняване на всички мъртви тъкани, като интервенцията се осъществява, разбира се, с упойка.

На увреденото място се поставя препарат с локално действие, като често това са специализираните превръзки, които съдържат нанокристално сребро. Среброто е мощен антисептик и запазва раната от инфектиране до нейното заздравяване. След пълна епителизация се препоръчва хидратация на засегнатото място и предпазване от пряка слънчева светлина за срок от минимум шест месеца.

На оперативно лечение подлежат дълбоките изгаряния /II и III степен/. Под обща анестезия се извършва хирургическо отстраняване на мъртвите тъкани и покриване на раните със свободна кожна автотрансплантация с пълнослоен или разцепен дермален автотрансплантат. При ограничени изгаряния е възможно покриване на дефекта с локални тъкани.

В следоперативния период се спазва строг хигиенно-диетичен режим, като максимално рано се започва рехабилитация.

4. Какви видове лечение на изгаряния се прилагат във ВИТА?

Дейностите на нашите лекари и медицински специалисти включват лечение на:

Хирургично лечение на ограничени изгаряния;

Консервативно и оперативно лечение на всички последствия от изгаряне- нормотрофични и хипертрофични белези, келоиди, контрактури;

Хронични и труднозаздравяващи рани от травматичен и възпалителен произход;

Реконструктивни интервенции при вродени и придобити състояния, включващи цялото разноообразие на реконструктивната хирургия: свободна и несвободна кожна автопластика, експандер-техники, синтетични кожни заместители-Интегра, както и комбинации от методите;

Вродени и придобити кожно-мекотъканни дефекти.

5. А когато става дума за пластична хирургия?

В Отделението по пластична и възстановителна хурургия се извършват всички интервенции от сферата на естетичната хирургия:

 • Липофилинг;
 • Горна и долна блефаропластика, кантопексия;
 • Естетична ринопластика;
 • Ауриколопластика;
 • Фейслифт и платизмопластика;
 • Аугментационна мамопластика;
 • Редукционна мамопластика;
 • Мастопексия;
 • Корекция на тубуларни и туберозни гърди;
 • Гинекомастия;
 • Абдоминопластика;
 • Бедрен лифтинг;
 • Контуриране чрез поставяне на импланти в различните области на тялото.

Провежда се следдипломно обучение на лекари и специалисти по пласична хирургия от цялата страна с цел повишаване на квалификацията.

6. Къде могат да Ви намерят пациенти, които се нуждаят от Вашите консултации и прегледи?

На добре познатите Ви телефони на ВИТА База 2, като за запазване на час може да се обадите на Регистратура или да се запишете през платформата superdoc.bg

 

* съдържание на МБАЛ Вита