Учени от Йейлския университет доказаха, че захарта блокира активността на белтъка, който е необходим за размножаването на чревната микрофлора в човешкия организъм.

По този начин прекомерната консумация на сладки неща води до натрупване на килограми и до здравни проблеми. Известно е, че чревната микрофлора играе ключова роля за човешкото здраве, а нейният състав се определя от хранителния режим. Досега се считаше, че извличането на въглехидратите се извършва само в тънките черва и захарта никога не достига до дебелото черво. Но вече е установено, че захарта може да влияе и на микрофлората, като променя нейния състав.

Йейлските изследователи проучили влиянието на хранителен режим с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. В същото време наблюдавали количеството на полезни бактерии в организма на опитни мишки. Особено внимание било обърнато на Bacteroides thetaiotamicron. Оказало се, че захарозата, състояща се от глюкоза и фруктоза, блокира производството на белтъка Roc (Regulator of colonization), който е необходим за колонизирането на бактериите.