Спирането на цикъла при жените в детеродна възраст е тревожен знак и първото, което задължително трябва да направите, е да се консултирате с гинеколог, по възможност и с ендокринолог. Големите паузи и обилната менструация също са индикации, че тялото ви не е в идеална кондиция.

Болки в корема и в кръста, понякога гадене, предменструалният синдром не е най-приятното нещо, но когато месечният цикъл дойде навреме, ни обзема естествено спокойствие и чувство за хармония с природата. Така знаем, че сме здрави.

Най-хубавата причина за спиране на кървенето, разбира се, е бременността. От Bunte изброяват останалите причини за спиране на цикъла. Ето няколко, които са по-скоро безобидни и лесно можем да преодолеем:

Стрес: Когато жените са подложени на силно напрежение, то може да повлияе на цикъла. Независимо дали имаме стрес на работното място, проблеми вкъщи или скърбим за наш близък, психиката ни е пряко свързана с хормоналния баланс.

Смяна в теглото: Наднорменото, както и нездравословно ниското тегло, влияят на редовността на цикъла. Той обикновено спира при жените, които страдат от анорексия.

Физическа преумора: Професионалните спортистки също се сблъскват с проблема. Огромните физически натоварвания също могат да доведат до нередовен цикъл.

Лекарства: Някои медикаменти, като кортизонови продукти, химиотерапевтици и психотропни вещества, също понякога предизвикват спиране на менструацията. Ако това се случи, докато взимате ново лекарство, веднага се консултирайте с лекуващия си лекар.

По-тревожните причини за спиране на цикъла обикновено са свързани с хормонален дисбаланс и могат да бъдат сериозни:

Заболявания на мозъка: Тумори или възпаления в областта могат доведат до силно разбъркване в хормоните и проблеми с цикъла. Причината може да е тумор в хипофизата, като 90% от този вид образувания са доброкачествени.

Заболявания на яйчниците: Те произвеждат женски и мъжки хормони. При заболяване на яйчниците балансът се нарушава.

Поликистоза: Заболяването предизвиква всеобхватен хормонален дисбаланс, а причините за него все още не са изяснени докрай. В яйчниците нараства образуването на андрогени, а синтезата на естрогени намалява. Често поликистозата води до липса на овулация.

Нарушения във функциите на ендокринните жлези: Щитовидната, надбъбречната жлеза и хипофизата продуцират хормони. Ако при тях се получи дисбаланс, това също води до промени в цикъла.

Нехормонални проблеми, които могат да причинят спиране на цикъла:

  • Диабет
  • Бъбречна недостатъчност
  • Заболявания на матката
  • Редки заболявания след раждане

В много случаи забавянето на цикъла не е индикация за много сериозни здравословни проблеми или може лесно да се преодолее с медицинско лечение. Така че не се паникьосвайте. Тази промяна обаче в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Веднага се консултирайте с гинеколог и при нужда потърсете второ мнение. При съмнение за хормонален дисбаланс е най-добре да се обърнете към ендокринолог.