В корена от джинджифил се крият богатство от витамини и минерали. Съдържанието му включва витамините B1, B2, B3, B5, B6 и B9, което е фолиевата киселина и витамин С. Има минерали, като желязо, калций, калий и натрий. Ефектите от джинджифила са предимно противовъзпалителни и благоприятни за стомашно-чревни проблеми. Той може да се приема смлян на прах, като подправка или суров. 

Има детоксикиращ ефект 

Ако водите заседнал начин на живот, можете да пиете повече чай от джинджифил. Той стилура кръвообращението, прочиства от токсини в тялото, което може да помогне да изгорите излишните мазнини. 

Разпространение на ракови клетки

Приемът на корен от джинджифил може да помогне за справянето на раковите клетки, това показват различни проучвания. Антиоксидантните му свойства се борят със свободните радикали. Радикалите водят до изменения на клетъчно ниво, които могат да прераснат в туморни образувания. Въпреки това изследванията не могат напълно да потвърдят резултатите, нито пък е възможно те да бъдат обобщени като общовалидни на този етап. За сметка на това, приемът на джинджифил профилактично може да има благоприятен ефект.

Снимка: iStock by Getty Images

Гадене и повръщане

Джинджифилът много често се справя с това да намали чувството за гадене и повръщане. Това се дължи на свойството му да отпуска мускулатура на стомаха и червата. При пациенти, които скоро са преминали през хирургична интервенция, се препоръчва дъвченето на джинджифил, за да се предотвратят тези симптоми. Понякога той помага и на хора, преминаващи през химиотерапия, да облекчи гаденето и повръщането.

Лекува настинка и грип

Припървите симптоми на настинка и грип джинджифилът може да ви помогне, заради антисептичните си свойства. Но ако вече болестта е настъпила, то чаят от джинджифил, направен с лимон и мед, може бързо и лесно да ви помогне отново да станете от леглото.

Снимка: iStock by Getty Images

Имунитет

Когато дойде сезонът на настинките, чаят от джинджифил може да ви предпази от тях, като повиши имунитета ви. Най-често се препоръчва консумацията му през пролетта, зимата и есента, когато организмът има нужда от допълнителна имунна защита. 

Кръвно налягане

Ако редовно консумирате джинджифил, то можете да нормализиране нивата на кръвна захар и холестерол. Той може да предпази от образуването на тромби и да помогне за кръвното налягане.

Снимка: iStock by Getty Images