Изследователи от университета на Уолонгонг, Австралия, са установили причините, които пречат на възрастните хора да включват в менюто си полезните за здравето храни, богати на антоцианини, пише сп. "Nutrition Journal".

Предишни изследвания показват, че диетата, богата на антоцианини - растителни пигментни, които придават на храни като череши, сливи или боровинки характерния червен, син или виолетов цвят, е свързана с по-добра памет и сърдечносъдово здраве при възрастните хора.

За целите на изследването авторите му са анкетирали австралийци на възраст 65 и повече години. На всички участници е била изнесена лекция за ползите от храните с високо съдържание на антоцианини. След две седмици изследваните лица са попълнили онлайн въпросник.

Снимка: iStock/Getty Images

Изследователите са установили, че участниците съобщават за различни пречки, които не им позволяват да увеличат консумацията на храни, богати на антоцианини, пише БТА. Някои от тях са изпитвали финансови ограничения, други не са имали желание да готвят, трети не са харесвали вкуса на хранителните продукти с тези цветове, а четвърти са посочили хранителните навици на семействата си като причина, поради която не са пожелали да добавят допълнителни продукти към менюто си.

Изследователите смятат, че данните ще позволят на диетолозите да въвеждат по-ефективно богатите на антоцианини храни в диетите на своите пациенти.