Пескатарианската диета започна да набира голяма популярност, особено след като актрисата и певица Джанел Моне заяви, че този тип хранене може да доведе до отравяне с живак, а Ким Кардашиян сподели, че 4-годишната ѝ дъщеря Норт спазва такъв хранителен план. Затова се зачудихме какво точно представлява пескатарианската диета и какво трябва да знаем за нея.

Разбира се, няма универсално определение, но в общи линии този вид хранене следва вегетарианството или веганството, но се яде също риба и всякаква морска храна. Единствените животински протеини, които някои пескатарианци приемат, идват от рибата, сушито или понякога от парче дива сьомга. Други хапват още яйца, млечни продукти, но без никакво месо.

Здравословният момент при тази диета се свежда до два фактора: количеството на консумираната морска храна и количеството и баланса на другите храни, които пескатарианците приемат.

Много е важно да се спазва баланс между храните и да не се прекалява с количествата. Сьомгата и рибата тон са чудесни източници на протеини и омега 3 мастни киселини, които са добри за мозъка, очите, кожата, сърцето и здравето на мускулите. Но живакът в морската храна може бързо да се натрупа в организма, особено ако този тип храна се консумира ежедневно.

Така че, ако решите да минете на този хранителен режим, много важно е периодично да правите нужните измервания за натрупания живак в тялото ви.

Сигурно сте чували, че бременните жени трябва много да внимават с консумацията на храни със съдържание на живак в тях. Така че, защото този тежък метал преминава през плацентата и може да увреди нервната система и мозъка на бебето. При възрастните хора вредите от натрупването на живак в организма все още са обект на проучвания. някои изследвания откриват връзка между това и високото кръвно налягане, сърдечните болести и дори Алцхаймер.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Що се отнася до другите здравословни ползи от пескатарианската диета, те зависят от другите видове храни, които ще консумирате, освен морските специалитети. Препоръчват се зеленчуците, пресни плодове, пълнозърнени храни, ядки, семена и подправки.

Ако решите да включите яйца и/или млечни продукти в менюто си, постарайте се те да са наистина с отлично качество. И както при всеки здравословен хранителен режим: ограничете добавената захар и преработените храни до минимум.