Международен екип учени от САЩ, Испания и Мексико, воден от Ариел Уотс, публикува в специализираното списание "Хепатология" изследване, в което се посочват и някои особености на климата, способстващи за възникването на алкохолна зависимост.

Алкохолизмът е най-силно развит в страните със студен климат, докато в топлите региони хората пият значително по-малко и по-умерено, съобщава БТА.

Заради лошото и мрачно време много често населението развива психически проблеми, каквито са депресията и стресът. В повечето случаи именно тези фактори се оказват причината, водеща до прибягването и злоупотребата с твърд алкохол. Изследването е първото по рода си, което свързва влиянието на климата и развитието на цирозата на черния дроб, като са били използвани множество данни, включително и на Световната здравна организация.

От предишни проучвания става видно, че например в Украйна 70 процента от регистрираните смъртни случаи са свързани с употребата на алкохол. А смъртността в Русия, причинена от тютюнопушене и алкохол, е превишила световните показатели.