Метаболизмът е най-бърз при децата на една година, а при хората над 60 сериозно се забавя, предаде BBC, като цитира изследване на международен екип от учени.

Най-стабилен е в средната възраст - между 20 и 60 години.

В проучването са участвали 6400 души от 29 държави на възраст между осем дни и 95 години.

Учените установяват, че метаболизмът не се ускорява в юношество и при бременност, но не се забавя и по време на менопаузата.

"Най-изненадващото за мен е, че няма промяна по време на зрялата възраст", споделя професор Джон Спийкман от университета на Абърдийн, който е сред авторите на проучването. Той подчертава, че за първи път се прави толкова мащабно изследване на метаболизма в различните етапи от човешкия живот.

Бързият метаболизъм в първите години показва колко е важен този период за развитието на тялото и защо недохранването в детска възраст може да има сериозни последствия.

Снимка: iStock by Getty Images

"Когато хората говорят за метаболизъм, мислят за диети и физически упражнения - но става въпрос за нещо много по-сериозно. Ние наблюдаваме тялото, клетките, докато работят", обяснява професор Хърман Понцър от университета "Дюк". Той подчертава, че те са изключително заети при едногодишните деца, но с напредването на възрастта постепенно започват да спират да работят.

Пълното разбиране на промените в метаболизъм може да бъде от голяма полза за медицината.

Според професор Понцър това ще помогне да се установи дали ракът се разпространява по различен начин с промяната на метаболизма, както и дали дозите на лекарствата трябва да се коригират в отделните етапи, предава БТА.

Данните от изследването са публикувани в списание "Science".

Снимка: iStock by Getty Images