В суматохата на забързаното ежедневие, във всекидневния водовъртеж на хилядите предизвикателства, ангажиращи времето ни, неусетно забравяме за една стара, но много вярна максима: "Здравият дух живее в здраво тяло..."

Добрата новина е, че напоследък все по-често се говори за здравословния начин на живот, който се свързва на първо място с активния спорт - като важен елемент от живота за всеки един от нас. Защото спортът е начин на живот! Той е самоуважение, дисциплина и удовлетворение от постигнатите лични резултати, но най-вече здраве. Проучвания, относно спорта, на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия сочат повече от прекрасни резултати за България: броят на активните българи се увеличава спрямо 2013 година на фона на спад на останалите страни в Европейския съюз, само кампанията NowWeMOVE за активен начин на живот е привлякла над 1 милион българи в последните 5 години.

Но когато говорим за активна физическа натовареност, е добре да спазваме някои много важни правила, с които да се предпазим от грешки или пренатовареност в спорта. Ето кои са 10-те най-важни правила, които са основен наръчник за всеки себеуважаващ се активно спортуващ любител или професионалист:

1. Избягване на вечерно недоспиване преди деня за тренировка:

Без да обръщаме внимание на естествените нужди на собственото си тяло, би могъл да се задейства режим на умора и да се появи период на покачване на тегло. Необходими са поне 8 часа сън през нощта, за да успее човешкият организъм да се регенерира и влезе в пълноценен ритъм. Добрият сън дори може да подобри ефективността по време на тренировка. Хората, които не успяват да си осигурят добър сън вечер, са склонни да прекаляват със сладкото и въглехидратите.

2. Прием на по-голямо количество вода по-време на спорт:

Нормалното количество вода за ежедневието е 30 мл. на килограм телесно тегло. Когато обаче спортуваме или тренираме, приемът на вода трябва да се увеличи. При тези, които приемат и по-големи дози кофеин, се препоръчва водата да е двойно количество на изпитата напитка с кофеин (била тя кафе или съдържащи кофеин течности). Водата помага за по-бързото намаляване на телесното тегло и за поддържане на кръвното в нормални граници по време на тренировка.

3. Добре съобразено правилно хранене според вида и интензитета на натоварване:

Храненето е много важна част от подготовката на всеки, който желаe да бъде физически активен  и има пряко отношение както към повишаването на капацитета и възможностите на тялото, така и в личните спортни резултати, а също и в подобрението на психическите и умствените качества на спортиста. Изборът на хранителен режим е труден и зависи от индивидуалните възможности на организма, вида спорт, интензитета на натоварване и редица други фактори. Ето и най-основните правила за хранене при по-регулярно физическо натоварване:

  • По време на активна тренировка (например с анаеробно натоварване) организмът изразходва около 40% от дневния си енергоразход. Точно затова въглехидратите са като "бензин" за организма на спортуващия. Да се извлече енергия от мазнините и протеините е доста трудно, особено в случаите, когато става въпрос за продължително усилие. Но въглехидратите се усвояват лесно и се превръщат в задвижващ елемент. "Добрите" въглехидрати се съдържат най-вече в интегрални храни. Други източници на "добри" въглехидрати са лещата, зърнените интегрални продукти, ориз, ядки. Добре е да се ограничи приема на пастата от бяло брашно, белените картофи (пържени), сладкишите (особено индустриалните) и белият ориз. С тези храни нивото на захар се изстрелва автоматично нагоре, за да падне също толкова скорострелно до нулата, което по време на тренировка води до нерегулирани качвания на енергията.
  • Фибрите са много препоръчителни за активните хора - мюсли, пълнозърнест хляб, зърнени храни - варива, овесени ядки, леща, боб. Това е храна, с която поддържате теглото си. За тези от вас, които водят този задвижен начин на живот и искат да си набавят всичко необходимо за организма си, трябва да опитат винаги у дома да имат напитки от соя или прясно изцеден плодов сок, който да се консумира всяка сутрин. И като казахме сутрин - закуската е най-важното хранене за деня,  изключително нездравословно е да се тренира сутрин без да се закусва. Това е едно от най-неизменните правила в живота на спортуващия човек.
  • Не трябва да се забравя следното правило - плодовете се консумират преди основната храна (30 минути преди).  Би било добре да се консумират в умерени количества и между основните хранения.

4. Най-необходимите витамини и минерали за активно трениращите

Хората, които тренират повече, се нуждаят от достатъчно витамини и минерали, за да имат енергия, издръжливост, за да са в добро здравословно състояние. Освен чрез пълноценното хранене, добре е спортуващите да приемат и допълнително количество витамини, минерали и аминокиселини, за да поддържат отлична форма и тонус. Витамините от B групата спомагат за превръщането на въглехидратите в енергия. Приемани в правилните количества, те правят тренировката в пъти по- ефективна. Витамин В2 активно участва и в производството на червените кръвни клетки, важни за отделянето на енергия. Не бива да се допуска дефицит на витамин B12, тъй като това може да бъде причина за възникването на анемия, както и намалена работоспособност.

Друг важен виатмин e В6, който отговаря за много метаболитни функции.

Витамин C съдейства за възстановяване на кожните клетки и тъкани, увеличава и производството на колаген, който поддържа кожата млада и стегната, и е свързан пряко със здравето и функциите на костите и мускулите.

Друг изключително полезен съвет, който специалистите дават на хора, които се натоварват физически, е да не пропускат да си набавят магнезий, допринасящ за енергийния метаболизъм, здравето на костите, електролитния баланс по време на тренировка. Калцият, заедно с минерали като магнезий, бор и витамини Д и К, е от особено значение за здравето на костите и предотвратяват увреждането им.

Лесно достъпни в комплекс с аминокиселини, тези микроелементи изобилстват на фармацевтичния пазар и улесняват всеки спортуващ, който иска да се грижи за баланса в организма си. Бихте могли да ги намерите почти във всяка аптека, както по отделно, така и в прекрасна комбинация за по-лесен и удобен прием. Не ги пропускайте, в случай, че сте активни!

5. Какво задължително трябва винаги да присъства в сака ни за спорт

Когато активните тренировки са ежедневна рутина, това се превръща в страхотен и полезен навик и начин на мислене. Ето защо всеки спортист има в чантата си за спорт някои малки тайни, които съпътстват сутрешните или вечерните занимания. Било то в парка, във фитнес залите.

За тези, които тренират повече от 3 пъти седмично, е ясно, че прекомерното къпане, съпроводено с използване на различни видове душ гелове, лосиони за след къпане и антипресперанти за допълнителна защита, могат да предизвикат атопичен дерматит, кожно раздразнение или сухота на кожата. Една от най-универсалните тайни за справяне с тези проблеми идва в компактен размер и се побира във всеки спортен сак - Bepanthen Sensiderm.

Кремът е подходящо решение на проблема за всички спортуващи, тъй като укрепва увредената кожна структура. Съдържа LLT липиди, които регенерират увредените части на кожната бариера и така защитната функция бива отново възстановена. Освен това бързо спира сърбежа, премахва зачервяването и допълнително се грижи за естествената хидратация на кожата.

  • Удобните обувки са абсолютно задължителни във всеки спорт - било то crossfit, tap out, каланетика, джогинг, бокс, аеробика или тенис, маратонката трябва отлично да пасва на стъпалото. В противен случай рискът от конктузии на краката, поява на рани и мазоли, възпрепятства рутинния принцип на трениране. Избягвайте да купувате спортни обувки, които не са на изпитани и проверени спортни марки, понякога по-ниската цена на стоката би могла да излезе дори по-скъпо във времето.
  • Слушалките без кабели са чудесна идея за тези, които искат да се мотивират или тренират сами, а не в група. При такива тренировки, любимата музика, която ни зарежда с енергия, е изключително верен приятел и може да подейства по-стимулиращо и от енергиен шейк или смути! В моментите, когато имате нужда от доза мотивация и побутване, просто слoжете слушалките и се концентрирайте върху постигане на личните резултати, които сте си поставили. И за да е безпрепятствено тренирането ви, добър вариант за избор на слушалки, са тези, които нямат кабели. Те са удобни за тичане, за трениране в зала, както и за по-интензивен планински ход.

Спортът е изключително важен за физическото и психическото състояние, учи на самоконтрол, дава увереност и развива интересите и личността. За да може да се наслаждавате на това развитие и повдигане на духа, трябва да спортувате правилно, а това е една доста обширна и необятна тема за изучаване. Приятна тренировка!