Нарът е сред най-здравословните плодове. Той съдържа антиоксидантни, антивирусни свойства, действа срещу умората, и се казва, че е добър източник на витамини, особено витамин А, витамин С и витамин Е, както и на фолиева киселина. Проучванията показват, че те могат да имат няколко ползи за тялото ви, като намаляват риска от различни заболявания.

Помага при сърдечни заболявания и рак на простатата

Две проучвания твърдят, че сокът от нар има способността да се бори с рака на простатата. Експеримент показа, че той забавя растежа и дори убива раковите клетки. Също така сокът от нар разрежда кръвта и по този начин подобрява състоянието й, което от своя страна предотвратява сърдечно-съдовите заболявания.

Нарът може да понижи кръвното налягане

Високото кръвно налягане е един от водещите двигатели на инфаркти и инсулти. В едно проучване хората с хипертония са имали значително намаляване на кръвното налягане след консумация на 150 мл. сок от нар дневно в продължение на две седмици.

Shutterstock

Повишава нивата на хемоглобина

Ако страдате от анемия, то нарът е идеалното средство в борбата с това заболяване. Трябва само да си направите сок от нар, който да разредите с вода. Приемате по 3 пъти на ден в продължение на два месеца. Това определено ще премахне анемията.

Нарът е пълен с полезни хранителни вещества

Една чаша семена от нар съдържа 24 грама захар и 144 калории. Тя съдържа следните хранителни вещества:

Фибри: 7 грама

Протеин: 3 грама

Фолат: 16 процента от препоръчителната дневна доза

Калий: 12 процента от препоръчителната дневна доза

Витамин C: 30 процента от препоръчителната дневна доза

Витамин K: 36 процента от дневната доза

Естествен инсулин

Нарът е много сладък, но той е от малкото неща, които са препоръчителни за диабетиците. Ако приемате половин чаена лъжичка сок от нар 4 пъти на ден, може да понижите нивото на кръвната захар.

Подобрява ефективността на упражненията

Проучване при 19 атлети показва, че приемът на нар 30 минути преди тренировка значително подобрява притока на кръв, забавя появата на умора и повишава ефективността на упражненията.

Спецификата на сладко-киселия сок от нар му позволява да бъде включен както в десертни, така и в салатни рецепти. Сокът от нар обаче се консумира разреден с вода, защото може да раздразни стомаха ви.