Индийският вариант на новия коронавирус, известен още като Делта, може да се прояви със стомашно-чревно разстройство, съобщи ТАСС.

"От такива симптоми на инфекцията напоследък се оплакват много руснаци, заразени с COVID-19", каза белодробният специалист д-р Алексей Никишенков.

"Обикновено не знаем пред какъв щам сме изправени, защото в рутинната практика не се правят изследвания за подвида на коронавируса. Но мога да отбележа, че в последно време, след като започна разпространението на щама Делта, пациентите с коронавирус все по-често се оплакват от разстройства на стомашно-чревния тракт - диария, коремни болки. Тези симптоми се прибавят към известните отпреди - кашлица, слабост, болки в мускулите", каза той.

Появата на "стомашен ковид" при пациентите, заразени с варианта Делта, потвърди и имунологът д-р Владимир Болибок. "За щама Делта, който сега атакува, е характерен т.нар. "стомашен ковид". Често към известните симптоми се прибавят болки в корема, повръщане и диария", каза той.

Вирусологът д-р Виктор Ларичев е категоричен, че всички симптоми, проявявани досега от пациентите, заразени с основния вариант на коронавируса, остават актуални и при индийския щам. "Симптомите остават същите. При всички инфекциозни заболявания първо се повишава температурата - това е било така, така и остава", подчерта той.

А наскоро у нас беше изолиран първи случай на хантавирус. Той е доказан с ПСР тест в Областната болница в Пазарджик. Диагнозата на пациента е хеморагична треска с бъбречен синдром. Заболяването се среща рядко, но е тежко и с висок леталитет. Болестта, породена от хантавируса, не е заразна, не може да се предава от човек на човек.

В предаването "Пулс" по NOVA NEWS гл. ас. д-р Магдалена Баймакова специалист по инфекциозни болести от ВМА поздрави екипа в Пазарджик за добрата работа по този случай.

По отношение на варианта Делта на коронавируса д-р Баймакова сподели, че при всеки случай трябва да се прави тест и диагностика, като симптомите са познати и е предизвикателство да се отличи баналната настика от нещо по-сериозно. За нея най-сигурно е при съмнение да се направи тест.

За летните инфекции специалистът заяви, че, освен респираторни симптоми, на горни и долни дихателни пътища, има такива и при уши, нос, гърло, очи, както и чревни инфекции, обривни прояви, а най-сложно е, когато има и засягане на нервната система.

Д-р Баймакова разясни, че терминът "летен грип" всъщност е респираторна инфекция, причинена от вируси с голямо разнообразие в клиничната картина.