Консумацията на гъби има положително въздействие върху психичното здраве на хората, сочат данни от американско проучване, цитирано от сайта "News Medical".

Учени от медицинския колеж на Пенсилвания анализират данни за диетата и психичното здраве на повече от 24 хиляди американци от 2005 г. до 2016 г. Средната възраст на участниците в изследването е 45 години, като мнозинството от тях (66%) са белокожи.

Оказва се, че при хората, които консумират повече гъби, има по-малък риск от депресия.

Този растителен хранителен продукт съдържа ерготионеин - антиоксидант, който защитава от увреждане клетките и тъканите в човешкия организъм. Според проучванията той помага за предотвратяване на психични заболявания като шизофрения, биполярно разстройство и депресия.

Най-консумираният вид гъби са печурките, съдържащи калий, за който се смята, че намалява тревожността.

Снимка: iStock by Getty Images

Други видове, сред които Лъвска глава, позната и като Игловиден корал (Hericium erinaceus), пък оказват положително въздействие за предотвратяване на нервнопсихични разстройства, включително депресия.

Учените установяват връзка между консумацията на гъби и по-ниските рискове от депресия, като отчитат социално-демографски фактори, заболявания, за които участниците съобщават, лечения и други причини, свързани с хранителния режим.

"Проучването допълва увеличаващия се списък на ползи за здравето от консумацията на гъби," казва Джошуа Мускат от университета на Пенсилвания.

Снимка: iStock by Getty Images

Експертите правят и втори анализ, за да видят дали рискът от депресия може да бъде намален чрез замяна на порция червено или преработено месо с гъби в ежедневното меню, пише БТА. Вселдствие става ясно, че подобно решение не намалява вероятността да се развие депресия.

Данните от проучването са публикувани в специализираното издание "Journal of Affective Disorders".