Консумацията на зеленчуци е свързана с много ползи за здравето, но не забява развитието на рака на простатата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследването на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего обхванало засегнати от рак на простатата мъже, които били консултирани по телефона. На участниците било препоръчано да консумират най-малко 7 порции зеленчуци или плодове дневно. Установено е, че сходна програма е ефикасна за подобряване хранителния режим на засегнати от рак на гърдата пациентки.

"Сред най-често задаваните ми въпроси бе "Съществуват ли промени, които мога да направя в хранителния си режим, за да помогнат в борбата с рака?" Оказа се, че диетите, включващи допълнително количество зеленчуци, не носят ползи на засегнатите от рак на простатата пациенти. Това противоречи на преобладаващото мнение на учените. Същевременно за пръв път показахме, че подходящата намеса в поведението може да накара засегнати от рак на простатата пациенти да направят по-здравословен избор в храненето", заяви един от авторите на изследването Келог Парсънс.

Изследването няма за цел да установи как изборът на хранителен режим влияе върху здравето на засегнати от рак на простатата пациенти. То обхванало 443-ма мъже на възраст между 50 и 80 години, за които чрез биопсия било потвърдено, ча са засегнати от аденокарцином на простатата, предава БТА. Консултирани за храненето си били 226 участници, докато останалите 217 получили само информация за диетата си и рака на простатата. За двугодишния период на изследването болестта евалюирала у 245 участници - у 124 в консултираната група и у 121 в контролната група.

"Диетата не е магично средство за лечение на рак на простатата. Трябва обаче да се отбележи, че макар да не лекува рак, богатият на плодове и зеленчуци хранителен режим може да укрепи здравето и да помогне на пациентите да понесат по-леко лечението на болестта", поясни Парсънс.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.